Kvinna i hem
Hälsinglands Museum

Strålande dam

Strålande positiv är denna dam som posera så vänligt i sitt perspektivrika hem. Det som är inrett i femtiotalsstil med sund och lättstädad elegans. Så som vi gärna vill tro att detta av framstegsoptimism präglade decennium egentligen var. Se de övervägda detaljerna, teglets skrovlighet mot parkettens finish, blomsterrankans mjuka slingrande längs geometrins rumslinjer, allt är ljus och öppenhet. Så nära det ideala att det kunde vara taget ur en inredningskatalog.

Här finns ingenting innan, tiden har just inletts och den är välplanerad och självtillräcklig. Endast den krusade tennljusstaken, som fortlever dekorativt, röjer att det en gång fanns ett förflutet. Denna tid har inget behov av tillbakablickar och historiens barlaster. Därför verkar den frusen och utanför sammanhangen. Ändå är epokens propra glädje otänkbar utan glömskan av nyss förgångna realiteter som världskrig, lungsot, trångboddhet och fattigdom.

Nu är allt glömska och hon ordnar med sin amaryllis. I femtiotalets Iggesund som sannerligen hade minnen av mer proletärt slag. Hemmet finns på Varvsgatan och var arkitektriktat i enlighet med det bekymmerslösa. Dock verkar hennes husmoderliga värme äkta. Den lockar på ett gammaldags sätt. Som om hon snart skulle be oss stiga in, glad och välkomnande över vårt oväntade sällskap.