Man undervisar vid griffeltavla
Hälsinglands Museum

Missionären och allsången

Det är främmande i Strömsbruks missionskyrka april 1957. Japan-missionären Göte Brungerud (till vänster) visar den japanska texten till en allsång. Jesus vakar från sitt oljetryck strax ovanför. Brungerud är från Värnamo och i fem år har han verkat i Okoyama bland 300 000 människor.

Men nu pratar han för syföreningar från grannbyarna och för allmänheten i Strömsbruk, den gamla bruksorten i norra Hälsingland. Det var fullsatt förstås, som vanligt när nyheter från helt andra världar visades i ljusbilder, eller skioptikonbilder eller vad tekniken nu kallades.

Själv föredrog jag, ungefär vid samma tid, lejon och giraffer i Tanganyika och hade nog tråkats ut av en missionär som berättade om japanernas näringsliv, deras tillagning av vardagsmat och vad missionärerna själva gjort på sistone. Billigt ris och dyra kläder, skeppsbyggeri och låga industrilöner. Stor gästfrihet där i öster och nu hade man invigt en missionskyrka i spansk stil i Tamano. Där fanns det också en koloni för 1500 spetälska, vilken man besökt och det var mycket uppskattat. Klimatet milt. Sången på tavlan sjöngs unisont med japanska ord.

Sen blev det kaffe och kollekt och Karl Axel Österman spelade cittra. Ett tidigt mångkulturellt möte mellan öst och väst? Eller gäller andra värdeomdömen om det som kallades Östmissionen? Det kan diskuteras, men från väggarna står en svag doft av masonit, gammal väckelserörelse och medborgarskap.