Berusad man sover ruset av sig i gräset.
Hilding Mickelsson / Hälsinglands Museum (Inventarienummer: HMM75233)

Gammal brännvinskultur

Om fylleri talas det sällan i lokal historieskrivning. Ändå tillhör vi det nordliga brännvinsbältet på samma ovedersägliga sätt som vi är del av nordliga barrskogsbältet. Men brännvinsbruk är kultur, mer än biologi. Mot slutet av 1800-talet kostade en liter brännvin 40 öre och man söp. Och vi ser tydligt att mannen på bilden sover ruset av sig.

Alla förstår bildspråket, eftersom vi sett det förr. Fast flaskan mest påminner om en liten pilsner, relativt harmlös som hot mot folknykterheten. Han har festat, det är en slags festkultur och nu sover han. Hilding Mickelsson motsatte sig denna kultur. Han var frisksportare, helnykterist och hembygdsvän och när han ser denna scen tar han avstånd.

Men han tar också sitt fotografi, och skriver ”Fyllfolk” till negativet. Bilden har aldrig publicerats, varken i tidningar eller hembygdsböcker och säkerligen inte visats på hans landsomfattande turnéer. Där var ugglor mer frekventa. Men det är en sann bild av folkligt supande, trots de stora nykterhetsrörelserna. Fram till 1960-talet ungefär. Då blev det ogenerade fylleriet för en tid socialt omöjligt, omodernt, opassande. Det är ingen dold historia, men dåligt dokumenterad, särskilt i bild.

Utom här, med en figur som kunde legat kull i Bellmans epistlar på 1700-talet, utanför lönnkrogarna i 1800-talets Hälsingland, som bonde eller arbetare. Det svenska supande, festkulturens vanligaste situationsbild; man sover ruset av sig