Från en tid som inte är

Häst i översvämmat Hudiksvall
Foto: Hälsinglands Museum

När historien inte längre kopplar till vår samtida värld blir bilderna exotiska. Som från en främmande och museal kontinent.

Här kör en kusk in på Asplunds gård genom vattnet, han sitter på en hösäck och lastvagnen är ålderdomlig, järnskodda trähjul, mer medeltida än nutida. Och det i en vanlig stad, som inte alls verkar medeltida.

Det enda vi kan länka in vardagsblicken på är själva översvämningen, en illustration till växthuseffekt och klimatkris, denna vinter 2014 tänker vi på Somersets dränkta åkrar, men vagnen i trä, eller ett hästekipage i tätorten – sådant hör hemma i andra sammanhang, dem vi inte längre känner.

Klimathot och växthuseffekt, allt detta var okänt, dock var översvämningarna svåra i Hälsingland våren 1916. Här är det Lillfjärden i Hudiksvall som inte orkar svälja efter vattnet, fast den en gång var en riktig fjärd av havet. Det var låglänt och svämmade ofta över, vid kotorget eller som här – i korsningen Drottninggatan / Trädgårdsgatan.

Men allra märkligast – en häst med kusk svänger av från Drottninggatan mitt i stan. Som den naturligaste sak i världen.