I väntan på gästerna

Uppdukade festbord
Foto: Hälsinglands Museum

Hur nära var det inte att hela festen spolierats? Att detta veritabla kalasbord hade kapsejsat på grund av en utebliven leverans av en frysmaskin? Så att både krokanen och den norska kranskakan med alla unionsflaggorna inte funnits på plats, tronande på disponent Oscar Midlings middagsbord. På självaste silverbröllopsdagen, storkalaset 1903 i brunska apotekshuset mitt i Hudiksvall.

Om denna närmast existentiella prövning berättar hustrun Anna Midling i sin minnesbok ”Från två fosterland”. Och hur den löstes genom att en kusk nattetid körde de åtta milen från Sundsvall, dit frysmaskinen åkt båt av misstag, Hudiksvall förbi.

Det var den 27 augusti och Oscar Midling, en norsk fattigpojk som gjort formidabel klassresa och på 1890-talet räddat Trävaruaktiebolaget från undergång, uppvaktades hela dagen. Först ut var arbetarna och förmännen med en uppmarsch till bostaden, och Hybo musikkår spelade ”Ja, vi elsker”. Varpå förmannen Johan Eriksson, från Fridhem, höll tal. Från Forsa ångsåg överlämnade arbetarna två silverpokaler till äkta paret.

Klassförsoning med andra ord, men när Midlings gjorde entré i Hudiksvall var staden inte lika glad. Anna Midling skriver att de två betraktades ”som underliga djur” av de infödda och fina familjerna i staden, vilka alla var ingifta med varandra och ”inte tålde nytt blod”.

Sju år senare ligger Oscar på lit-de-parade i sin sjurumsvåning. Och fotograferas. Ingen av dessa bilder är mindre ståtlig än den andra. Och fastän modernt industriell fick icke krokanen fattas för denna klass. Till en fest som för evigt väntar på sina gäster.