The Collector's Awards logotyp

Koppar och kopparslagare – årets bok på Antikmässan.

Koppar och kopparslagare i Hälsingland, med Magnus Green som huvudförfattare och med grafisk formgivning av Åsa Jägergård, vann på torsdagen det nyinstiftade priset ”Årets bok” på Antikmässan i Stockholm.

Boken som ges ut av Hälsinglands museum har både en grundlig historisk del och en detaljerad katalog över kopparslagare i landskapet, deras biografier och stämplar. Den är också en ovanligt vacker bok med ett generöst fotomaterial och i en grafisk form som förenar saklighet med hög estetisk känsla, en slags hallstämpel för Åsa Jägergårds grafiska begåvning.

En bok om de metallföremål som en gång spelade så stor praktisk roll i de svenska hushållen i en mängd olika former, kittlar, formar, kaffepannor. En bok om Hälsingland och ett idag närmast utdött hantverk, från 1500-talet till 1900-talets början.