Hälsingegårdar

Hälsingegårdarna utsågs 2012 till Sveriges femtonde världsarv. FN-organet Unesco, som beslutar om världsarven, tog fasta på böndernas rika och långa inredningstradition i landskapet där det var vanligt att bygga speciella salar, ja hela hus enbart för fester och kalas. Rummen inreddes av målare från Hälsingland och Dalarna i typiska stilar och moden, med natur- och stadsvyer, religiösa motiv, schablonmålning och marmorering.

Sju gårdar har valts ut att representerade Hälsinglands ca tusen gårdar. Gårdarna är Erik-Anders i Söderala (Söderhamns kommun), Gästgivars i Vallsta (Bollnäs kommun), Pallars och Jon-Lars i Långhed (Ovanåkers kommun), Kristofers i Järvsö, Bommars i Letsbo och Bortom åa i Fågelsjö (Ljusdals kommun).

Världsarvsgårdarnas interiörer utfördes främst under 1800-talets mitt, när böndernas välstånd och tradition började påverkas av den framväxande industrin och den borgerliga kulturen. Dyrbara importtapeter blev populära och det folkliga måleriet blomstrade friare i motiv och stilar än någonsin förr. Den stora mängden bevarade interiörer i Hälsingland är unik, inte bara i Sverige utan i hela världen.

Läs mer på halsingegardar.se

Publicerad