Man sitter lutad mot lastbil.
Foto: Lena Wennilsjö

Lämna eller stanna – Om att få finnas där man är

Sju unga människor ser på sina liv – egentligen ingenting konstigt med det, en slags normalitet. Sju unga som stannat, eller återvänt till olika orter i Hälsingland, till det vi kallar hembygd, ibland glesbygd, andra gånger landsbygd. De stannar kvar med olika motiv, men utan större tveksamhet.

De arbetar och står i, planerar för framtiden. Någon är politiskt aktiv, en annan kör lastbil, en tredje har drivit en mack några år. Samhällsnytta brukar det kallas. Samtidigt ifrågasätts detta. Att stanna kvar ligger inte riktigt inom normen. Valfrihet tycks också innebära en order om att röra på sig, göra karriär eller bara dra till närmsta storstad. Normen pekar mot staden som ideal, mot det urbana. Den kan på goda grunder ifrågasättas. Livet försiggår inte alltid någon annan stans. Det visar de sju unga i den här utställningen.

Utställningen har skapats av fotograferna Emma Svensson och Lena Wennilsjö tillsammans med sociolog Lotta Svensson.

Lämna eller stanna är ett samarbete mellan Hälsinglands museum och Hudiksvalls kommun med stöd av Hälsinglands Sparbank.

Vi öppnar museets nya utställning Lämna eller stanna – om att få finnas där man är som pågår 8 november till 29 december.

Vernissagen inleds med ett seminarium där David Väyrynen, poet och Lotta Svensson, sociolog medverkar.

Seniorvisning

• Hälsinglands Sparbank