Om vi inte visste bättre skulle vi säga; detta är en bild från Sovjetunionens storhetstid. Den illustrerar en propagandaartikel om senaste femårsplanens gigantiska framsteg inom skogsindustrin. För att förstå ord som femårsplan och Sovjetunion måste man numera googla, men vilket gammalt uppslagsverk som helst går också bra.
Men vi vet ju bättre. Det är nog arbetarklass det som syns ovanför timmerbergets stup, Boström i Strömsbruk 1953. Men den är svensk, hälsingsk och har ingen koppling till en viss politik, men stor koppling till ett produktionssätt. Och den berättar mycket om fotokonstens stil och ideal. Som märkligt nog rört sig över både politiska system och länders gränser.
Arbetarhyllningar ser överallt likadana ut under en period av 1900-talet. Samma heroiska perspektiv (gärna snett underifrån), samma storslagna komposition och alltid, nästan alltid starka män i centrum. Om det är amerikanska byggjobbare i skyskraporna uppe bland molnen, svenska sågverksarbetare eller ryska arbetarhjältar på kraftverket i Bratskt är sak samma.
Hyllningen liknar den som brukar riktas till ett högre väsen, till en Gud. Den kunde tryckas i bildtidningar som Life eller Se, för att inte tala om Signal. Den estetiske arbetaren var överallt industrins hjälte i en ny och skön värld. Här på bilden sliter han med stockarna, tungt och farligt, framför en himmelsk reva ljus som slitits upp i molnen. Timmervältan är väldig, välsorterad och fylld av tung rikedom.