Hoppa till innehåll

Anders Kompass

Föreläsning

Hälsinglands museum gästas av Anders Kompass den 5 september

Historien börjar 2014, då den högt uppsatte FN-chefen Anders Kompass tar del av en hemligstämplad rapport från krigshärjade Centralafrikanska republiken. I rapporten står att franska soldater – utsända på uppdrag av FN för att skydda landets civilbefolkning– begår sexuella övergrepp på barn. Soldater som kräver sexuella tjänster i utbyte mot mat och pengar. Grova övergrepp mot minderåriga, en stor skandal.

Kompass väljer att informera franska myndigheter. De reagerar snabbt – identifierar soldaterna, startar en utredning. På FN blir rektionen en annan. Kompass anses ha gjort fel, överträtt sina befogenheter då han låtit franska myndigheter ta del av hemligstämplad FN-rapport. Han blir avsatt med omedelbar verkan. Han hängs ut i media, baktalas offentligt av sina chefer. Själv är han belagd med munkavle, får inte ge sin version av händelserna så länge utredningen om hans agerande pågår.

Senare dras slutsatsen att Kompass handlat helt rätt, att det var fel att avsätta honom från hans tjänst, att fler borde följa hans exempel. Men Kompass hade tappat förtroendet för sin organisation och valde – efter 21 år i Förenta Nationernas tjänst – att lämna sitt uppdrag som chef för fältavdelningen på organisationens högkommissariat för mänskliga rättigheter.

En berättelse om mod och styrka och om att ta stora risker för något man tror på. Nu besöker Anders Kompass Hälsinglands museum. Vi pratar om hans bakgrund och karriär inom FN och UD, om att arbeta för mänskliga rättigheter, om demokrati och om civilkurage.

Tid och plats: Hälsinglands museum, tisdagen den 5 september klockan 17.15 – ca 18.30
Fri entré
Boka plats (anmälan krävs): maria.lindqvist@hudiksvall.se, 070-329 73 91 senast söndagen den 3 september. Antalet platser är begränsat.

Anders Kompass arbetar idag på det svenska Utrikesdepartementet. 2009-2016 arbetade han som chef för fältavdelningen på FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter. Han har tidigare haft FN-uppdrag i Guatemala, Mexiko och Colombia och på organisationens högkvarter I New York. Han är specialiserad på frågor som rör mänskliga rättigheter, demokrati och bistånd.

Publiceringsdatum

  • Publicerad

Plats

Hälsinglands Museum
Storgatan 31
824 32 Hudiksvall