Hoppa till innehåll

Bäckadräkten – föreläsning och workshops under Prideveckan

Bäckadräkten, ett folkdräktsprojekt som sammanväver de manliga och kvinnliga idealen och normerna i den svenska folkdräktstraditionen i en ny typ av unisexdräkt.

Med föreläsningen vill vi visa möjligheterna att utifrån folkdräktstraditionen skapa sin egen dräkt, utveckla den dräkt man redan har eller bara skapa ett eget plagg.

Fredy Clue inleder programmet med att berätta om projektet med Bäckadräkten. Han inkluderar folkmusik i sin föreläsning

Efter föreläsningen erbjuder vi 3 olika workshops.

Tryck på textil med Elena Esmail. Vi vill inspirera deltagarna att använda tryck som metod för att utveckla sin dräkt eller sätta ett eget signum på sin dräkt. Deltagarna får prova att gör egna stämplar eller skapa mönster med fler stämplar.

Broderi med Sandra Tors. Vi vill inspirera deltagarna att själv upptäcka hur mönster broderas och skapa olika effekter och markörer på dräkten. Det kan vara allt ifrån små detaljer till mer utsirade motiv.

Flerfärgsstickningmed Hanna Vikström . I Hälsingland är det vanligt med stickade plagg till folkdräkten och därför vill vi inspirera deltagarna att upptäcka flerfärgsstickning och olika mönster för att kunna sätta sin egen prägel på ett stickat plagg.

Inom Övre Hälsinglands hemslöjdsförening kommer vi att bjuda in till uppföljande träffar. Hälsinglands museum planerar att ställa ut Bäckadräkten och i anslutning till det blir det naturligt att träffas och att också ger fler möjlighet att utveckla sin egen dräkt.

Program

17.00    Föreläsning, Fredy Clue

18.00     Workshops

20.00     Avslutning

Anmälan krävs

Till anmälan

Publiceringsdatum

  • Publicerad