Konstnär: Dieter Kluge

Dieter Kluge

Seniorvisning av museets nya utställning med Dieter Kluge.

Efter andra världskrigets slut svalt Berlins människor bland ruiner. I det sönderbombade landskapet levde konstnären Dieter Kluge som barn. Det landskapet återskapar han i sin första separatutställning på Hälsinglands museum. Kluge verkade under flera årtionden som bildlärare och konstnär i Hudiksvall och var en av grundarna av konstnärskollektivet Näcken där han ofta deltog med sina verk.

De minnesbilder han återskapar från barndomens kvarter visar en värld i kartografens perspektiv, eller kanske i bombplanens eller luftbrons plan till Berlin, de plan som en gång räddade den instängda staden. Det drömlika, det antydda i hans luftiga målningar visar en värld av minne och förödelse. Kvarteren upprätthåller sin ordning och sin geometri men allt är ödelagt, Thomasstrasse, Niemetzstrasse och vad gatorna nu kunde ha för namn.

Dieter Kluges utställning visar en europeisk erfarenhet, bearbetad sjuttiofem år efteråt. Den visar oss den ojämna ekvationen av världspolitik och barnets verklighet. Det yttersta prov som barnet nästan aldrig vinner.