Hoppa till innehåll

Dräkttorsdag

Föreläsning

Maskor och mönster i Dräkternas Hälsingland

Välkommen till Dräkttorsdag!

Vad är Dräkttorsdag? Jo, det är kort och gott en torsdagskväll vigd åt härliga samtal om dräkt. Här kommer du att få möta experter som kommer att bjuda på en mängd spännande saker. Det kommer vara en ljuvlig blandning av plagg från ett flertal av landets dräktområden. Pungtrossar, lommor, handholkar och en massa andra godsaker står på menyn. Luta er tillbaka och njut för nu blir det textilnörderi på hög nivå!

Den 13 januari är det dags för föreläsningen med dräkthistorikern Håkan Liby. Här får vi en presentation och genomgång av stickade plagg i det folkliga dräktskicket i Hälsingland.

Med Håkans bok Dräkternas Hälsingland som utgångspunkt skapade Hälsinglands museum en serie tematiska utställningar där författaren även höll inledande föreläsningar. De stickade plaggen visades i utställningen Rosärmatröjor och rödlångluvor.

Föredraget kommer att Live-sändas på Historical Textiles Facebook-sida. Man kommer att kunna ställa frågor i chatten till deltagarna.

Så här går det till

Föreläsningen är öppen för alla intresserade, helt kostnadsfri och hittas på https://www.facebook.com/historicaltextiles1 – alltså på huvudsidan och inte i själva evenemanget.

Länken fungerar också för personer som inte befinner sig på Facebook, så den går bra att dela.

Varmt välkomna!

Arrangemanget ”Dräkttorsdag” är ett samarbete mellan Dalarnas museum, Hälsinglands museum, Västernorrlands museum, Sörmlands museum och Historical Textiles.

Publiceringsdatum

  • Publicerad