Hoppa till innehåll

Dräkttorsdag

Föreläsning

Välkommen till Dräkttorsdag!

Vad är Dräkttorsdag? Jo, det är kort och gott en torsdagskväll vigd åt härliga samtal om dräkt. Här kommer du att få möta experter som kommer att bjuda på en mängd spännande saker. Det kommer vara en ljuvlig blandning av plagg från ett flertal av landets dräktområden. Pungtrossar, lommor, handholkar och en massa andra godsaker står på menyn. Luta er tillbaka och njut för nu blir det textilnörderi på hög nivå!

Den 4:e november startar vi med föreläsningen: ”Livtröjor, handholkar och halvvantar-mönsterstickade dräktplagg i tvåändsstickning från Dalarna”. Föreläsningen hålls av Anna-Karin Jobs Arnberg, föremålsantikvarie och verksamhetschef vid Dalarnas museum.

”Tvåändsstickning har uteslutande varit den teknik som förekommit i de flesta plagg som tillhör sockendräkterna i Dalarna. Tekniken, där man snor två z-tvinnade trådar med varandra, ger ett fast och slitstarkt plagg, vilket är en fördel i användandet av både vardags- och högtidsplagg.

Vi vet att tekniken förekom tidigt i Dalarna. Vid en C14 datering av ett par tvåändstickade fingervantar som finns i Dalarnas museums samlingar visar resultatet tydligast utslag vid mitten av 1500-talet.

Min föreläsning kommer till största delen att handla om livtröjor med mönsterstickade ärmar som har förekommit och brukats från mitten av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet i flera av dalarnas sockendräkter.”

Arrangemanget ”Dräkttorsdag” är ett samarbete mellan Dalarnas museum, Hälsinglands museum, Västernorrlands museum, Sörmlands museum och Historical Textiles

Föredraget kommer att Live-sändas på Historical Textiles Facebooks-sida. Man kommer att kunna ställa frågor i chatten till deltagarna.

 

Så här går det till

Föreläsningen är öppen för alla intresserade, helt kostnadsfri och hittas på länken https://www.facebook.com/events/3110632035874960
Klicka gärna i ”kommer” eller ”intresserad” om du vill delta så kommer du troligtvis få en påminnelse av Facebook när det är dags.

Eftersom föreläsningar på Facebook tyvärr ibland drabbas av bedrägeriförsök och spam vill vi uppmana alla om att undvika att klicka på länkar i kommentarsfält och chatt.

Varmt välkomna!

Publiceringsdatum

  • Publicerad