Väg genom nedbrunnen skog
Foto: Peter Hoelstad / Hälsinglands Museum

Efter branden

Efter branden – Seminarium om skog, beredskap, ekologi och levande landsbygd

Sommarens skogsbränder har synliggjort samhällets sårbarhet, lokalsamhällets styrka, naturens kraft och klimatets nyckfullhet. Det finns mycket att lära. Efter sommarens skogsbränder samlas vi under en dag för byta erfarenheter och bryta åsikter mot varandra.

Seminariumet har redan ägt rum men finns inspelat och utlagt på museets YouTube-kanal.

Se seminariet här

Program

09:00 Dialogmöte

Berit Löfgren, enhetschef landsbygd och tillväxt på Länsstyrelsen i Gävleborgs län hälsar välkommen till dagen. Klockaregården, Kyrkogatan 12.

Ni får under detta möte möjlighet att ge eran åsikt på vad Gävleborgs regionala handlingsplan för skogsprogrammet bör innehålla. Era åsikter kommer ge oss på Länsstyrelsen en större bredd på vad som är viktigt att utveckla eller bevara i regionens skogar. ”Skogsprogrammets kärna är den breda dialogen om skogens roll för ett hållbart samhälle och en växande bioekonomi.” – Näringsdepartementet.

11:00 Utställning

Besök i utställningen ”Samling vid elden” på Färilafilialen, Härjedalsvägen 145.

12:00 Lunch

Lunch från Jarsemål på Klockaregården, Kyrkogatan 12.

13:00 Seminarium

Berit Löfgren, enhetschef på Länsstyrelsen i Gävleborgs län och Gunilla Stenberg, chef för Hälsinglands Museum hälsar välkommen och journalisten Po Tidholm, dagens moderator, inleder.

Medverkande:

  • Ella Johansson, professor vid institutionen för kulturantropologi och etnologi, Uppsala som pratar om skogsbrändernas roll i bondesamhället och om den moderna människans rädslor.
  • Lars Ove Wikars, entomolog, som talar om skogens liv efter bränderna och naturens behov av kaos.
  • Erik Westholm, professor emeritus vid SLU, som pratar om skogsägande och landsbygdens utveckling.
  • David Thurfjell, religionshistoriker på Södertörn, som berättar om den sekulära svenskens relation till naturen. Är skogen den nya katedralen?
  • Sven Olov Karlsson, västmanländsk skogsägare och författare till boken ”Brandvakten” som berättar om bränderna i Västmanland, samhällets beredskap och klimatets påverkan.

14:30 – 15:00 Fika

Saffransbröd och kaffe från Kakfén.

15:00 Samtal

Moderator Po Tidholm leder ett samtal med samtliga föreläsare utifrån deras presentationer och med fokus på skogens roll i lokalsamhället.
Frågor från publiken.

16:30 Slut

 

Anmälan till detta evenemang har stängts. Seminariet arrangeras av Länsstyrelsen Gävleborg i samarbete med Hälsinglands Museum.