En hovskräddare i Hamra?

Kulturmöten – Fågelsjö, Hamra, Los

Under sensommaren och hösten kommer Ljusnans pastorat tillsammans med Hälsinglands museum att lyfta olika berättelser i evenemang som äger rum i Fågelsjö kapell och kyrkorna i Hamra och Los. I samtal och föreläsningar, med guidningar och musik får vi ta del av händelser, människor och sammanhang ur traktens spännande historia.

16 augusti Hamra kyrka 18.00

En afton fylld av Hamras historia. Vem var Erik Pehrsson Pulkkinen, han som vilar under ett vackert järnkors på ödekyrkogården i Hamra? Det sägs att han tillverkade kyrkans mässhake, att han rent av varit hovskräddare åt Gustav III. Jan-Olov Nyström från Hälsinglands museum och textilhistoriker Mari-Louise Franzén samtalar om vad vi vet om Pulkkinen, om upptäcktsresanden Gottlund som reste runt i finnmarkerna på jakt efter finsk kultur, finska rötter och människor i 1800-talets början.

Lena Sävström presenterar ”de tidigaste finnarna vid sjön”, och några personporträtt från Hamra, några av dem vilar på kyrkogården intill, gravar. Riksspelmannen Margareta Mattson spelar sin fars Sigge Mattsons ”Visa från Hamra” och andra låtar.

P.g.a. av coronasituationen kan max 42 personer deltaga.

Välkomna!

Men fortsätt att hålla avstånd – ta hänsyn till varandra.

Anmälan sker på telefonnummer: 072-705 75 92