Hoppa till innehåll

En kniv blir till- Per Alnaeus visar och berättar om smidesprocessen

Föreläsning / Program

Välkomna att uppleva knivsmide på nära håll tillsammans med konstsmeden Per Alnaeus. Ta del av hantverket när Per visar hur man smider ett knivblad på traditionellt sätt med ässja, hammare och städ, utanför museet.

Kl. 14.00 håller Per ett föredrag, i museets hörsal, där han berättar hur man går till väga, från val av material till färdigt knivblad. Han berättar om olika varianter av knivblad och vad som är viktigt att tänka på för att få de så bra och ändamålsenliga som möjligt. Efter föredraget har du möjlighet att ställa dina frågor om smide till Per.

Per Alnaeus bor och verkar i Kilafors och är utbildad i dekorativt smide vid Stenebyskolan och har undervisat på Sätergläntan. Han har damasksmide, där man skapar mönster i metallen genom att blanda olika järn- och stålkvaliteter, som en specialitet. Per har en särskild känsla för form med enkla, rena linjer som skapar harmoni.

Kl. 12-14 står Per utanför Hälsinglands museum och visar hur man smider ett knivblad.

Kl. 14 håller Per ett föredrag inne i museets hörsal.

Just nu har två av museets utställningar kniven i centrum. I Med skärande egg berättas om kniven som uråldrigt mänskligt verktyg, ibland kallat ”alla verktygs moder” på grund av sin allsidighet. Där visas bland annat norrländska skifferknivar, skomakarknivar, lövknivar, hattknivar och regementsknivar, tillsammans med moderna, handgjorda tävlingsknivar.

Resandeknivar eller tjuringar utav den legendariska konsthantverkaren Karl Johansson, visas i utställningen Kniv-Kalles skatter-den funna och den försvunna. Där berättas om de resandes knivhantverk som framförallt handlade om skaft- och slidtillverkning. I Kalles fall, ofta skickligt graverade i nysilver.

Publiceringsdatum

  • Publicerad

Plats

Hälsinglands Museum
Storgatan 31
824 32 Hudiksvall