Hoppa till innehåll

INSTÄLLT Kunskapsdag kultur och hälsa

Temadag

Observera att detta evenemang är inställt

Kunskapsdag kultur och hälsa i Gävleborg 2020
– med fokus på konstens möjligheter för barn och unga med särskilda behov utifrån projektet Scen:se.

Måndag 30 mars på Folkteatern i Gävle (max 100 personer)
Tisdag 31 mars på Hälsinglands Museum i Hudiksvall (max 60 personer)
Tid: 09.30-17.00

OBS! Samma program båda dagarna.

  • Kunskapsdagen är kostnadsfri.
  • Vi bjuder på morgon- och eftermiddagsfika samt den sprillans nya metodhandboken.
  • Lunch på egen hand.
  • Klicka och anmäl dig här!

Projektet Scen:se, Folkteatern Gävleborg och Kultur Gävleborg har bjudit in intressanta och banbrytande konstnärer, pedagoger, forskare, anhöriga och kulturförmedlare från Sverige och Storbritannien. Det de har gemensamt är att de på olika sätt arbetar med och intresserar sig för konstens och kulturens betydelse för barn och unga med funktionsvariationer.

Program (samma för båda dagarna):
09.00 registrering och kaffe
09.20 samling, välkomnande
09.30 aktuell forskning – namn på forskare kommer inom kort
10.15 Anna Pella och Lotta Frecon
11.00 fikapaus
11.15 Ellie Griffiths

12.00 Lunch

13.15 Vera Suvalo Grimberg
14.00 Malin Lucchesi och Camilla Lucchesi
14.45 Fikapaus
15.15 Gill Brigg
16.00-17.00 Eva von Hofsten, summering av Scen:se-projektet samt utdelning av metodhandbok.

Presentation av de medverkande föredragshållarna:

Anna Pella – förälder och journalist med inriktning på familjeliv och flerfunktionsnedsättning. Har skrivit flera böcker, bl.a. ”När du ler stannar tiden” om sin dotter Agnes som föddes med flerfunktionsnedsättning.

Lotta Frecon – förälder och gymnasielärare som brinner för tvärvetenskaplig utbildning och folkbildning. Driver tillsammans med Anna Pella ”Gott liv för alla” som arrangerar workshops för professionella och anhöriga kring familjelivet med komplex funktionsnedsättning.

Ellie Griffiths – konstnärlig ledare för Oily Cart Theatre i London. Hon kommer från Skottland och verkar som scenkonstnär – framförallt som regissör och skådespelare – och har specialiserat sig på att arbeta mot publikgrupper med särskilda behov; barn och unga med intellektuella funktionsnedsättningar, barn och unga inom autismspektrat och personer som lever med demens. Hon har initierat och leder ett nätverk för konstnärer över hela världen som skapar konst för och tillsammans med personer med funktionsnedsättningar – Upfront Performance Network. Ellie kommer att prata om och fokusera på det konstnärliga arbetet. Hur kan man skapa scenkonst specifikt framtagna för dessa publikgrupper?
Föredraget hålls på engelska.

Veera Suvalo Grimberg – sedan 2010 konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn i Göteborg, men även en nyfiken koreograf med intresse för gaffeltruckar, grävmaskiner och dansande brandmän. Hon beskriver sig som en egensinnig och minoritetsspråkig kroppskonstnär som vill utmana stereotyper vad dans är och kan vara. Veera delar med sig av inspiration och erfarenheter från skolor, projekt och kulturarenor fångade under Spinns resa mot en mer tillgänglig scenkonst.

Malin Lucchesi – kommer från Kilafors och är både dans- och bildkonstnär. Malin lever med ASD (autismspektrumtillstånd), ADHD och Synestesi och arbetar till vardags med projektet Mindset inom Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, som handlar om att lyfta rättigheter för personer med någon form av NPF.

Hon beskriver sig själv så här: Dansen och scenkonsten har för mig varit och är bokstavligen de avgörande verktygen för att befinna mig där jag finns idag. Mina scenkonstföreställningar har gett mig en bredare förståelse om andra människor, samtidigt har mina medskapare och min publik har fått en större förståelse för ordet autism och vad autism är inuti.

Malin har med sig sin mamma Camilla Lucchesi som bl.a. är teater- och danspedagog och även hon arbetar med funktionsrätt på Studieförbundet Vuxenskolan. Camilla och Malin erbjuder också workshops och föreläser tillsammans.

Dr. Gill Brigg – dramapedagog och scenkonstnär som under många år har arbetat mot barn och unga med flerfunktionsnedsättningar inom särskolan i England. Hon har utvecklat en metod att tillsammans med eleverna skapa scenkonst i klassrummet. Hon medverkar i projekt Scen:se i arbetet mot särskolans pedagoger där hon fortbildar personal i dramapedagogik och estetiska läroprocesser. Gill Brigg doktorerade 2013 med sin avhandling “Theatre for audiences labelled as having profound, multiple and complex learning disabilities: assessing and addressing access to performance.
Föredraget hålls på engelska.

Eva von Hofsten – initiativtagare och projektledare för Scen:se samt en av skådespelarna i Scen:se scenkonstföreställningar. Hon kommer att berätta om projektets alla delar, tankarna bakom, verksamheterna som har genomförts och samtala med olika personer som medverkat under projektperioden 2018-2020.
Innan vi skiljs åt delar Eva ut Scen:se rykande färska metodhandbok till alla medverkande och åhörare som deltagit under dagen.

Läs mer om projektet Scen:se:
https://scense.se/
https://folkteaterngavleborg.se/program/scense/

Publiceringsdatum

  • Publicerad

Plats

Hälsinglands Museum
Storgatan 31
824 32 Hudiksvall