Standar med texten "Rösträtt för kvinnor"

Kvinnor i kampen för rösträtt

Flygblad med texten: "Stöd arbetet för kvinnans rösträtt genom att själf ingå i närmaste rösträttsförening, genom att förmå andra kvinnor att äfven göra det! Rösträttsföreningar finns i Gefleborgs län: Gefle, Söderhamn, Hudiksvall, Ljusdal, Bollnäs, Färila, Norrsundet, Ockelbo, Hamrånge, Torsåker, Storvik, Sandviken, Bomhus. Årsafgift 75 öre à 1 krona. Anmälan göres till ordföranden på platsen."

Kampen för ett demokratiskt samhälle med rösträtt för alla män och kvinnor pågick under många år i Sverige. Gradvis utökades möjligheterna att delta i det politiska livet.

Engagemanget för kvinnors rösträtt var stort ute i landet. I Gävleborgs län startades Föreningar för kvinnans politiska rösträtt, FKPR, på både större och mindre orter. De fick snabbt många medlemmar som deltog i det praktiska arbetet i exempelvis Hudiksvall, Färila och Söderhamn. Det visar protokoll, brev, listor och affischer från tiden bevarade på Arkiv Gävleborg.

Camilla Larsson, arkivpedagog på Arkiv Gävleborg, visar exempel ur arkiven och berättar om hur kvinnor i länet engagerade sig i kampen för rösträtt.