Michel Sittow och den heliga släkten

Vernissage

Hälsinglands museum visar nu en utställning om hur 1400-talet försåg Jesus med ett helt släktträd i konst och legendberättelser.

Utställningen visar ett praktfullt altarskåp från Bollnäs kyrka, ett vackert figurbroderi från en medeltida mässhake, från Hille församling i Gästrikland och ytterligare ett altarskåp, från Hägerstads kyrka i Östergötland. Alla med motivet »Den heliga släkten«.

Målningarna på altarskåpet från Bollnäs är utförda av den estniske konstnären Michel Sittow (ca 1469 – 1525). En briljant porträttör och konstnär från den nordeuropeiska scenen, verksam vid olika europeiska renässanshov.

Utställningen är en del av det internationella projektet »Michel Sittow in the North? Altarpieces in Dialogue« där Hälsinglands museum varit en av deltagarna.

Vernissage lördagen 9 december 13.00

Tal av Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift och Marika Bogren, enhetschef för de historiska husens samlingar, Historiska museet, Stockholm.

Välkommen!

Publiceringsdatum