Tält med människor kring öppen eld
Foto: Per Lind (Inventarienummer: RKC-0450)

Minoritetsveckan

Som en del av Gävle kommuns minoritetsvecka arrangerar Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg livesända föreläsningar. Onsdagen den 30 september från kl. 09.00 kan du ta del av föredrag med poeten och författaren Mona Mörtlund samt Elin Thomasson, ansvarig för minoritetsfrågor vid Hälsinglands museum.

 

Mona Mörtlund – I staden viskade vi de gamla orden

Kl. 09.00

Poeten och författaren Mona Mörtlund berättar om den tornedalska minoriteten och språket meänkieli, om konsekvenserna av försvenskningspolitiken och hennes egen resa i sökandet av en språklig och kulturell identitet.

 

Elin Thomasson – romsk historia i Gävleborg

Kl. 10.30

I över femhundra år har romska grupper funnits i Sverige. Romsk historia är sedan länge en del av svensk kulturhistoria, men källor som berättar om romers historia är få. Romskt kulturarv finns i begränsad utsträckning representerad på museer i Sverige. Samtidigt är tillgång till historien viktigt för att kunna bevara och utveckla sin kultur. Elin Thomasson, minoritetsansvarig vid Hälsinglands museum, berättar om romsk historia i Gävleborg samt om Hälsinglands museums arbete för att bevara densamma.

Du kan ta del av sändningen här: https://regiongavleborg.aventia.se/archive/67