Hoppa till innehåll

Om bokformgivning och konstnärsskap

Föreläsning

Ett föredrag av Lars Fuhre
Berättelser från samarbeten med Ulrik Samuelson, Lars Lerin, Orrefors m fl.

­­­­­­­­­­­På Hälsinglands museum visas utställningen Sunset Boulevard och Kalvstigen av konstnären Ulrik Samuelson (f. 1935). Samuelson är en av Sveriges mest tongivande konstnärer, vars gärning sträcker sig över decennier. Han har producerat ett stort antal internationella och nationella utställningar och han har skapat ett flertal offentliga verk, varav den mest kända den konstnärliga gestaltningen av är Kungsträdgårdens tunnelbanestation i Stockholm.

Ulrik Samuelsson är bosatt i Sthlm och Delsbo, och har sedan han sedan 1960-talet haft sin ateljé i Delsbo. Landskapet Hälsingland återkommer ofta hans konst. Sunset Boulevard och Kalvstigen beskriver han som en ”hyllning till Hälsinglands kropp och väsen”.

Torsdagen den 27 februari gästas vi av grafiska formgivaren Lars Fuhre som i nära samarbete med Ulrik Samuelson och förlaget Arvinius har formgivit boken ”Ulrik Samuelson. Sättarens anmärkning. Texter om konsten och konstlivet 1962-2016”. Lars Fuhre berättar om boken, andra uppdrag och konstnärliga samarbeten.

Fuhre, född och uppvuxen i Hudiksvall, var i många år lektor i grafisk form på Beckmans Designhögskola. Han har de senaste tio åren arbetat mest med bokdesign för kulturinstitutioner och förlag, t ex en prisbelönt katalog för Lars Lerins utställning på Liljevalchs i Stockholm 2018. Han har ett förflutet som Creative director, bl a för varumärket Orrefors (1996–2004).

Tid: torsdagen den 27 februari 2020, 17.00 – ca 18.30

Plats: Hälsinglands museum, Storgatan 32, Hudiksvall

Arrangemanget är kostnadsfritt. Vi bjuder på kaffe, te och smörgås.

För att vi ska kunna planera fika, meddela maria.lindqvist@hudiksvall.se senast tisdagen den 25 februari om du kommer.

Sunset Boulevard och Kalvstigen visas på Hälsinglands museum till den 7 mars 2020.

Publiceringsdatum

  • Publicerad

Plats

Hälsinglands Museum
Storgatan 31
824 32 Hudiksvall