INSTÄLLT Rosa Taikon

Rosa Taikon – om konst och kampen för romers rättigheter

Elin Thomasson är ansvarig för minoritetsfrågor och romskt kulturarv på Hälsinglands museum. Hon berättar om romernas historia i Sverige och om Rosa Taikons konstnärskap och kamp för romernas rättigheter.

Rosa Taikon föddes 1928 i ett tältläger, under en tid då svenska romer inte tilläts bli bofasta. Tillsammans med sin syster Katarina Taikon blev Rosa en förgrundsgestalt för en svensk medborgarrättsrörelse under 1960- och 1970-talet. Rosa Taikon var dessutom en av Sveriges mest framgångsrika konsthantverkare inom silversmide och hon använde medvetet sitt konsthantverk i arbetet med folkbildning och kamp för mänskliga rättigheter för romer.

2017 fick Hälsinglands museum en stor donation bestående av silversmeden Rosa Taikons verkstad. Donationen kommer att lägga grund för en ny basutställning utifrån Taikons konstnärskap, som öppnar 2021.

Gratis biljett finns att hämta ut två veckor innan evenemanget i Kulturcentrums reception eller på webben: https://event.webbiljett.se/sandvikenfh. Observera att antalet biljetter är begränsade. Vi tar ansvar! Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vid sjukdomssymtom, vänligen avstå besök.

På grund av pågående corona-läge är detta evenemang inställt.