Hoppa till innehåll

Rosärmatröjor och rödlångluvor

Senior / Visning

Visning av: ”Rosärmatröjor och rödlångluvor”

Redan under senare delen av 1700-talet var stickade tröjor populära bland hälsingarna. Det syns i bouppteckningarnas lite exotiska benämningar ”Gottlands”, ”Gotta” eller ”Gotlänning” som alltså skvallrar om att tröjorna kom från Gotland. De salufördes sedan av gårdfarihandlare. Tyvärr finns inga sådana tröjor bevarade idag, textila föremål är ofta återanvända och förbrukade till minsta fiber. Däremot är det gott om andra stickade tröjor från landskapet i olika samlingar. Vackert mönstrade i svart, blått, grått, vitt, grönt och rött.

Utställningen i museets idérum visar stickade tröjor, mössor och strumpor ur både kvinno- och mansdräkten. Materialet kommer ur museets egna samlingar och från olika inlån. Utställningen är fjärde delen i en serie under samlingsnamnet ”Folklig dräkt i Hälsingland”. Tidigare har vi visat utställningarna ”Kjolväskor”, ”Hjärtvärmare” och ”När modet tog överhanden”.
Mycket av det stickade materialet tycks ha producerats av personer i byarna vilka hade stickning som specialitet. Rödmössorna verkar ha tillverkats på jämtskt eller norskt område och kommit till Hälsingland genom byteshandel och köpenskap i flera led. Handelsvaror och ett livligt utbyte med omvärlden har, som alltid, haft stor betydelse i den ekonomi vi förenklat beskriver som ”självförsörjande”. Visning med Susanne Klingefors och Jon Olov Nyström.

Publiceringsdatum

  • Publicerad

Plats

Hälsinglands Museum
Storgatan 31
824 32 Hudiksvall