Hoppa till innehåll

Sara Lundberg – Det finns inget slut

Vernissage

Sara Lundberg är verksam som bilderboksillustratör och författare. Hon arbetar ofta tillsammans med några av Sveriges främsta författare men har också en helt självständig produktion i text och bild. Hennes bok Fågeln i mig flyger vart den vill fick lysande recensioner och belönades med Augustpriset 2017, samma år tilldelades hon även »Snöbollen« – årets svenska bilderbok. Hennes senaste bok Dyksommar (2019) är ett samarbete med författaren Sara Stridsberg.

Hennes utställning på Hälsinglands museum har en tydlig tematik, den handlar om natur och människa, och väcker därigenom också vår tids största frågor om miljö och klimat. Utställningen består av originalillustrationer ur hennes bilderböcker, samt skulpturala objekt.

Lundbergs bilder trollbinder åskådaren, de väjer inte för det stora livsallvaret eller för de existentiella bråddjupen och besitter ett särskilt slags mod. Kanske det mod som krävs för att ärligt kunna möta barnets blick. Hennes glädje är trots detta stor, rik på berättande fantasi och färg.

»Jag arbetar ofta med sagans formspråk och arketyper. Jag gillar att blanda in en dos surrealism. Tillståndet mellan dröm och verklighet intresserar mig.«

Sara Lundberg utbildade på sig på McDaniel Collage i Westminster i Maryland i USA med en kandidatexamen i teater och konst 1994, på Konstfack i Stockholm till 2000 och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm till 2008.

Vernissage fredag 25 september, kl 14.00. Välkommen!

Utställningen invigs av konstnären och författaren Anna-Clara Tidholm.

Publiceringsdatum

  • Publicerad

Plats

Hälsinglands Museum
Storgatan 31
824 32 Hudiksvall