Foto: Maja Kristin Nylander

Stockholm Craft Week – ett evenemang för samtida konsthantverk

30 september – 3 oktober 2021

Hälsinglands museum deltar på Stockholm Craft Week, ett evenemang som sedan 2019 verkar för att lyfta det samtida konsthantverket i Sverige. I samarbete med CRAFT! – Konstfack arrangerar museet ett seminarium torsdag den 30 september, ”Romska smycken – i tradition och samtid”.

Romsk smyckekonst har inspirerat konstnärliga utövare med sin rika ornamentik och sina starka former. Rosa Taikon, en av Sveriges viktigaste smyckeskonstnärer, utbildade sig på 1960-talet till silversmed på Konstfack. Hennes smycken präglades av tidens formideal liksom av romskt kulturarv. Med Rosa Taikon som utgångspunkt diskuterar seminariet romsk smyckekonst i Sverige och Europa.

Seminariet äger rum 30 september kl. 15-19. Föranmälan krävs, och görs via e-mail till: anders.ljungberg@konstfack.se

Program:

15.00-15.15 Introduktion Anders Ljungberg. Professor CRAFT! Konstfack

15.15-15.45 Elin Thomasson. Hälsinglands museum, ”Rosa Taikon – konsten och kampen”.

15.55-16.25 Erland Kaldaras – Romskt kulturcentrum Malmö ”Silversmide för romska ungdomar”.

16.30-17.05 Paneldiskussion – Att inkludera olika perspektiv inom smyckefältet och förutsättningar för detta inom det institutionella formatet. Deltagare Christina Zetterlund/ Miro Sazdic, Erland Kaldaras, Anders Ljungberg, Elin Thomasson.

17.30-18.00 Jana Horvathova. PhD. Museet för romsk kultur i Brno, Tjeckien

18.05-18.35 Jon Petterson och Sebastian Casinge, Franzwagnersällskapet ”Resandes hantverk i historien”.

18.35-19.00 Sammanfattning samt öppen diskussion

Medverkande

• Elin Thomasson är ansvarig för minoritetsfrågor /romskt kulturarv vid Hälsinglands Museum. Projektledare och producent av utställningen ”Rosa Taikon – Konsten och kampen”.
  • Erland Kaldaras. Har genom Romska kulturcentret i Malmö drivit bl.a. projektet Romskt hantverk igår, idag, imorgon tillsammans med romska ungdomar och Skånes hemslöjdsförbund. Med Hälsinglands museum driver Kulturcentret även den digitala bildsamlingen ”Romska bilder”.
  • Franzwagnersällskapet arbetar bl.a. för språkliga och kulturella rättigheter för resande, en av de grupper som räknas till den nationella minoriteten romer. 2020 kom rapporten ”De resandes kulturarv, baserat på en inventering av materiellt och immateriellt kulturarv i privat och offentlig ägo”.
  • Jana Horváthová, historiker och museolog med fokus på materiell kultur. Chef för Museet för romsk kultur i Brno, Tjeckien där hon bland annat curerat utställningen Amare Somnaka – Treasure of the Roma, om smyckestraditioner hos olika romska grupper.
  • Anders Ljungberg  (moderator)  Professor CRAFT! smycke och Corpus, Konstfack

Plats: Svarta havet, Konstfack, LM Ericssons väg 14, Stockholm