Sveriges museum om Förintelsen besöker Hälsinglands museum

Öppet hus / Samtal / Temadag

Sveriges museum om Förintelsen är under uppbyggnad och behöver din hjälp. Förintelsen är en del av Hälsinglands historia. I februari besöker Sveriges museum om Förintelsen Hälsinglands museum, för att hitta och lyfta lokal historia och berättelser med koppling till Sverige och Förintelsen.

Den 4 februari gör Sveriges museum om Förintelsen ett besök hos oss på Hälsinglands museum. Mellan klockan 12 och 16 finns de på plats  för att diskutera föremål, fotografier, minnen och andra bidrag som du vill berätta om eller skänka. Ta med dig ett tips, din historia eller bilder på föremål med anknytning till Sverige och Förintelsen.

På eftermiddagen hålls ett program i samarbete med Forum för levande historia och Hälsinglands museum, där Sveriges museum om Förintelsen presenterar sin verksamhet närmare. Programmet fokuserar på de interneringsläger som fanns i Hälsingland, fyra läger som bland annat tog emot överlevanden från Förintelsen.

Klockan 12-16: öppet hus.
Vi diskuterar insamling och bidrag

Föremål och dokument är ofta ömtåliga. Därför ser vi gärna att du endast tar med en bild på ditt föremål vid detta tillfälle. Museet vill gärna veta mer om ditt föremål eller din berättelse samt annan bakgrundsinformation som hjälper oss att förstå mer om föremålet. Om du visar fotografier får du gärna berätta vilka personer som är med på bilderna.

Notera att det denna gång inte finns möjlighet att lämna in några föremål, fotografier eller annan dokumentation till samlingen. Om du vill lämna ett föremål till samlingen görs det utifrån en formell process vid ett annat tillfälle. Här kan du läsa mer om att lämna in föremål till samlingen.

Klockan 16–17.30: program

Föranmälan görs till reception@halsinglandsmuseum.se eller på telefon 0650-196 01.

Presentation av Sveriges museum om Förintelsen

Katherine Hauptman, chef för Sveriges museum om Förintelsen, berättar om museet och dess uppbyggnad.

Samtal: Interneringsläger i Hälsingland

Under andra världskriget inrättade svenska myndigheter interneringsläger för att hysa människor som ansågs vara en risk för samhället, samt olika flyktinggrupper. Det kunde vara kommunister, tyska desertörer, norska medlöpare och flyktingar från olika länder. I Hälsingland fanns det fyra läger. I krigets slutskede tog de emot överlevanden från Förintelsen.

I dag finns knappt några spår kvar av lägren utan endast minnen, erfarenheter och bilder. Vad finns det för berättelser från lägren och från de som överlevde Förintelsen och hamnade här? Och hur ska vi vårda och ta tillvara dessa minnen?

Medverkande:

Niklas Söderqvist, journalist som bland annat har producerat podden Bakom den svenska taggtråden.
Daniel Waluszewski, barnbarn till en av de som överlevande från Förintelsen som kom till ett av lägren i Hälsingland. Daniel har skrivit boken Med en blick över axeln och som berättar om detta.
Elin Thomasson, Hälsinglands museum.
Marcel Rådström (moderator), pedagog på Forum för levande historia.

Evenemanget är kostnadsfritt. Föranmälan görs till reception@halsinglandsmuseum.se eller 0650-196 01.

Arrangör för programmet är Hälsinglands museum, Forum för levande historia och Sveriges museum om Förintelsen.

Programmet ingår i en turné som är ett samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen, Forum för levande historia, olika regionala museum, Föreningen Förintelsens Överlevande och É Romani Glinda.

Publiceringsdatum

• Publicerad