Konstnär: Triart Film

Taikon – film och samtal

Tillsammans med Bio Kontrast uppmärksammar vi Internationella Romadagen genom att visa filmen ”Taikon” – om Katarina Taikons konst och arbete – med samtal efteråt. Visningen är ett samarbete mellan Bio Kontrast, Hälsinglands museum, Hudiksvalls Kommun Kultur och Fritid, Studieförbundet Vuxenskolan och HelGebiblioteken, med stöd från Region Gävleborg.

Besök gärna Bio Kontrasts egen programsida här.

Samtalet efter filmvisningen kommer att livestreamas via den här sidan. Men passa på att se filmen i en riktig biosalong, och att ställa dina frågor direkt till Angelica efter filmvisningen!

Filminformation

Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer.

De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och en grupp lämnades utanför – romerna.

Journalisterna och författarna Lawen Mothadi och Gellert Tamas har med ett gediget arkivmaterial i botten skapat ett personporträtt som är lika angeläget som berörande.

Efteråt finns regissören Lawen Mohtadi och Katarinas dotter Angelica Ström med oss för samtal. Samtalet kommer att livestreamas genom Studieförbundet Vuxenskolan – vi lägger upp länken här på evenemangsdagen. Samtalet börjar ca. 19:50.

Lawen Mohtadi är författare, journalist och dokumentärfilmare. År 2012 utkom hennes biografi om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri, och 2015 filmen Taikon som är baserad på hennes bok. Hon var fram till nyligen förläggare på Natur & Kultur och är för närvarande frilans.

Angelica Ström är dotter till Katarina Taikon och skådespelaren Ove Tjernberg. Angelica är specialpedagog och har bl.a. skrivit förord till Katarina Taikons böcker om Katitzi. Tillsammans med Lawen Mohtadi har hon även bearbetat och moderniserat språket i böckerna. Efter mostern Rosa Taikons bortgång 2017 donerade Angelica och hennes syskon Rosas silverateljé till Hälsinglands museum.

I rollerna:
Katarina Taikon, Olof Palme, Rosa Taikon
Regi – Lawen Mohtadi, Gellert Tamas
Speltid – 1 tim 34 min
Genre – Dokumentär, Biografi
Åldersgräns – Från 7 år
Originaltitel – Taikon
Pris – 80 kronor

  • Kultur Hudiksvall