Designers möter Hälsinglands kulturarv

Följ med när fyra professionella designers tar sig an Hälsinglands kulturarv! Med utgångspunkt från textila samlingar i Hälsinglands hembygdsgårdar har de arbetat fram skisser på nya produkter.

Nu presenterar de för första gången sitt arbete och berättar om vägen från inspiration till färdig idé.

De fyra är:

Maria Sjödin, som har tolkat fest och flärd i folklig dräkt. Maria Sjödin driver sedan många år klädmärket Maria Sjödin Stockholm och är känd för sin haute couture för röda mattan. Flera svenska partiledare och skådespelare har burit hennes klänningar på galor och högtider. Maria Sjödins ”Casual Priest” är en serie tidlösa ämbetskläder för präster och diakoner som säljs över hela världen.

Iwa Herdensjö, är frilansande mönsterdesigner med uppdrag från bland annat H&Ms olika koncept, GANT, Peak Performance och &OtherStories . Hon arbetar med design för tryckta tyger och tapeter. Hennes formspråk har ett släktskap med den hälsingska folkliga kulturen – det är brokigt, färgstarkt, dynamiskt. Hon inspireras av mönstertraderingen mellan måleri och textil, tryckta mönster och rullgardiner.

Douglas Luhanko, som driver en butik för nyproducerade arbetskläder i Stockholm med varumärket Blue Highway Clothing. Han har också en egen lagningsateljé för jeans. Växtfärgning, indigo och konstfulla lagningar är specialintressen. I hembygdsföreningarnas samlingar har han tittat på kläder som burits  just för att de varit slitstarka och hållbara.

Erica Laurell, modedesigner med stickning och virkning som specialitet som har jobbat med stickat för bla H&M och gjort samarbeten med Missoni och Sonia Rykiel. Hon har fått stor uppmärksamhet för sina dockor som hon försett med virkade kopior av de stora modehusens kreationer. Erica Laurell har i det här projektet inspirerats av mixen av mönster och färger som finns i allt från tapeter, textilier, måleri och porslin.

Konstnärlig processledare för projektet: Katarina Brieditis.

Projektsamordnare: Sara Backström och Linnea Eriksdotter.

Moderator under presentationsdagen: Svante Helmbæk Tirén.

Fullständigt program för dagen:

10.00 | Introduktion

Museichef Gunilla Stenberg hälsar välkomna.

10.10 | TextilHälsingland

Projektsamordnarna Sara Backström och Linnea Eriksdotter presenterar TextilHälsingland.

10.25 | Kreativitet och kulturarv

Konstnären och textilformgivaren Katarina Brieditis berättar om sin roll som projektets konstnärliga processledare och arbetet med att rekrytera textila kreatörer.

10.45 | Iwa Herdensjö

11.45 | Maria Sjödin                            

12.45 | Lunch.

Museets luncherbjudande: Veg. soppa, smörgås, kaffe och kaka 120 kr.

13.45 | Douglas Luhanko

14.45 | Erica Laurell

15.45 | Hembygdsföreningarnas perspektiv

Representanter från de fem hembygdsföreningarna i Bjuråker, Forsa, Fågelsjö, Rengsjö och Undersvik reflekterar över sina erfarenheter av samarbetet inom projektet.

16.15 | Avslut

 

Evenemanget är kostnadsfritt men antalet platser är begränsat. Föranmälan sker till linnea.eriksdotter@hudiksvall.se eller 070 680 48 96. Vänligen ange om du vill ta del av luncherbjudandet. För kännedom kommer seminariet att filmas.

Seminariet anordnas i samarbete med Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund inom projektet TextilHälsingland som drivs av Hälsinglands museum under 2022-2023. Projektet syftar till att skapa förutsättningar för ökat intresse och bruk av Hälsinglands hembygdsföreningars textila kulturarv och finansieras av Leader Utveckling Hälsingebygden, Region Gävleborg och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via Jordbruksverket.

Den 3 juni öppnar Hälsinglands museums utställning om processen från textilt kulturarv till ny design.

Föranmälan