Bortom ytan (kräver föranmälan)

1700-talets motivvärldar och målade rum

Föreläsningar och studiebesök  kring 1700-talets dekorationsmåleri och ornamentik i hälsingegårdar. Lördag 14/9 kl. 10-15, Edsbyns museum. Föranmälan görs till adam.ekberg@hudiksvall.se

Måleri och inredningar från 1800-talet dominerar i hälsingegårdarna – men hur ser förhistorien ut? Många spår av intressant äldre måleri finns bevarat från de grupper av målare som dekorerade i både gårdar och kyrkor, särskilt under 1700-talets andra hälft. I fokus för dagen står målarna Jonas Hertman, Paul Hallberg, Jonas Eriksson och deras verk. Lars Nylander föreläser om sitt pågående avhandlingsarbete om 1700-talsmåleriet, och Svante Helmbaek Tirén berättar om 1700-talets syn på dekorations- och konstbegreppen.

Praktisk info: samling på Edsbyns museum kl 10. Under dagen genomförs studiebesök på Mårtes i Edsbyn (Ovanåkers hembygdsgård) och Ol-Mårs i Kyrkbyn, Alfta. Lunch ordnas på egen hand. Kursdeltagarna tar sig på egen hand till studiebesöken, men samåkning kan koordineras.

• Edsbyns museum