Flicka och hund
Konstnär: Stina Wirsén

Judisk kultur i historien och idag

I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari samlas Hälsinglands museum, Kultur Hudiksvall och Hudiksvallsbygdens församling i ett samarbete kring Judisk kultur. Samtliga arrangemang under veckan är kostnadsfria

Programmet finns också hos Hudiksvalls kommun.

Veckans program i sin helhet

Författarbesök: Lena Einhorn
Hudiksvalls bibliotek, Café August, Tisdag 24/1 kl. 19.00
Lena Einhorn är högaktuell med romanen En låda apelsiner som bygger på journalisten Jackie Jakubowskis dramatiska barndom.

Föreläsning: Om Förintelsen
Onsdag 25/1 kl. 13.00 – 14.00
Hälsinglands Museum på Bromangymnasiet. Per Hammarström, historiker och docent vid Mittuniversiteteti Sundsvall, föreläser om Förintelsen.
(Abonnerat för gymnasiets elever)

Föreläsning: Judisk historia i Norrland
Hudiksvalls bibliotek, Onsdag 25/1 kl. 19.00
Per Hammarström, historiker och docent vid Mittuniversitetet i Sundsvall, föreläser om Judisk historia i Norrland.

Konsert: Tzeitel
Kulturhuset, Café Världen, Fredag 27/1, 18.00 – 18.40

Tzeitel ger en härlig och tankeväckande konsert med musik full av fart och glädje, men också stundom sorgsen och tankeväckande. Klezmermusiken och jiddischsångerna är inramade av berättelser om judisk kultur och musik. Musikerna ger en inblick i klezmermusikens bakgrund och berör förintelsens fasor men också musikens och människors vilja och kraft att överleva.

Förintelsens minnesdag i Jakobs kyrka
Hudiksvalls Kyrka, Fredag 27/1, 20.00 – 21.00
En kväll med musik, bön och ljuständning.
Konsert med Tzeitel, textläsning av Arabella Lyons, Lotta Östlin Stenshäll & Leya Durhem

Filmvisning: Historien om Bodri
Hudiksvalls bibliotek, Fredag 27/1, kl 16.30 – 17.00
Delsbo bibliotek, lördag 28/1, kl 11.00 – 11.30

Filmen ”Historien om Bodri” är en gripande, mörk och sann berättelse om andra världskriget och nazismen utifrån ett barns perspektiv. I filmen berättar författaren och psykologen Hédi Fried, som överlevde Förintelsen, om sin barndom och sitt liv med sin kära hund Bodri, familj och grannflickan Marika. Hédi var jude men hennes kompis Marika var kristen.
– Vi människor kan göra så mycket ont men också så mycket gott. Vi har alla ett val, vi kan välja det goda, skrev Hédi Fried.
Filmvisningen följs av ett samtal om filmen då barnen får möjlighet att ställa frågor och delge funderingar. Vilka var personerna i berättelsen? Vad hände dem och varför?
Samtalet leds av Lars Berglund, tidigare folkhögskolelärare och museipedagog.

Anmälan till: biblioteket@hudiksvall.se
Anmälan till: delsbo.bibliotek@hudiksvall.se