Hoppa till innehåll

Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger

Vernissage

Välkommen till vernissage 15 maj, kl 13.00.

Vernissagen anpassas till rådande restriktioner vad gäller publikantal och kommer delvis att genomföras digitalt, bl.a. med ett samtal mellan konstnären och kulturjournalisten Gunilla Kindstrand som också inviger utställningen.

Wanja Djanaieff är en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Under en karriär som sträcker sig över nästan 60 år har hon verkat som kläddesigner, textilkonstnär, professor, scenograf. Hon har varit designchef för NK Designgrupp, för Strömma och Almedahls, hon var en av Svenska Designbyråns grundare.

Utöver detta har hon också engagerat sig för hållbar utveckling inom textilindustrin och forskat om användningen av hantverkstekniker och lin. Ett engagemang som har bidragit till hemslöjdens förnyelse och ökat kunskapen om kulturarvets betydelse för samtida formgivning.

Hon har också förankring i Hälsingland genom olika uppdrag, som formgivningen av kostymerna till Träteaterns föreställningar ”Ingen som jag” och ”Trollflöjten”.

Utställningen sträcker sig över museets entréplan och första våning. Vi visar skisser, kläder och mönster som blivit ikoniska för en epok.

Publiceringsdatum

  • Publicerad