Vidja (2019), Ylva Ceder

Inbjudan till fortbildning för lärare – skog och klimat

Hur kan vi jobba med klimat och miljöfrågor i klassrummet?

Den 30 augusti 2019 öppnade Hälsinglands museum utställningen Det brinner! De förödande konsekvenserna av förra sommarens skogsbränder i norra Hälsingland, Attika och Kalifornien har dokumenterades av fotografen Peter Hoelstad och skribenten Po Tidholm och visas nu på Hälsinglands museum i Hudiksvall.

Bild och textmaterialet är unikt och vänder och vrider på frågor om skog, brand, klimat, miljö och existens. I spänningsfältet mellan det lokala och det globala uppmanar det oss att reflektera kring människans relation till djur, natur, miljö, och egen framtid.

Under utställningsperioden arbetar vi med pedagogik och programaktiviteter för elever i alla åldrar i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, Skogen i skolan och Umeå universitet. Pedagogiken fokuserar på klimat- och miljöfrågor med skogen som specifik arena. Utställningen finns även i digital version och kan visas på i skolan för klasser som inte har möjlighet att besöka oss.

Vi bjuder in till fortbildningar för lärare på grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Fortbildningarna syftar till att ge dig som pedagog en introduktion till utställningen och dess bredare tematik. Tillsammans diskuterar vi hur vi kan jobba med klimat- och miljöfrågor även i klassrummet.

13.00 – 13.15
Välkomna, introduktion

13.15 – 13.45
Visning av Arkiv Gävleborg, fokus skog och miljö

13.45 – 14.45
Föreläsning av Jan Bengtsson, professor vid avdelningen för ekologi, Sveriges lantbruksuniversitet

14.45 – 15.15
Fika, tid för reflexion

15.15 – 15.45
Föreläsning av Lena Åbom, Skogen i skolan

15.45 – 16.20
Metod/didaktik
Deltagarna delas in i grupper utifrån vilka årskursen man undervisar. Vi diskuterar didaktiska/pedagogiska tillvägagångssätt för att jobba med klimat- och miljöfrågor i klassrummet.

Tisdagen den 15 oktober klockan 13.00 – 16.30
Arkiv Gävleborg
Fältskärsleden 10, Gävle

Anmäl dig per mail eller sms, senast fredagen den 11 oktober:
maria.lindqvist@hudiksvall.se, 070-329 73 91

Välkomna!