Foto: Hilding Mickelsson / Hälsinglands Museum (Inventarienummer: HMM4979)

Historiequiz 4

För att skynda på våren handlar det fjärde quizet om just – våren. En företeelse som går genom poesin, musiken, historien och språket.

Fråga 1. I en del hälsingedialekter finns ett alldeles säreget uttryck för våren. Vilket?

1) låing
x) springen
2) fryen

Fråga 2. För några år sedan gav en norsk författare ut en bok som hette ”Om våren”. Vem var författaren?

1) Jon Fosse
x) Erlend Loe
2) Karl Ove Knausgård

Fråga 3. ”När det är sol och vår och man är nitton år”. Oförglömlig strofrad ur en sextioschlager. Vem framförde den vid Eurovision Song Contest i Luxemburg 1962?

1) Siw Malmqvist
x) Inger Berggren
2) Lill Babs

Fråga 4. Frühlingsrauschen heter ett känt pianostycke som nog plågat även de duktigaste amatörerna. Frühling betyder ’vår’ på tyska. Men vem komponerade stycket?

1) Robert Schumann
x) Franz Schubert
2) Christian Sinding

Fråga 5. En kinesisk stad brukar kallas ”den eviga vårens stad” p.g.a. sitt behagliga klimat. Vilken kan det vara?

1) Peking
x) Kunming
2) Shanghai

Fråga 6. Vårfrudagen har blivit våffeldagen i dagligt tal. Egentligen handlar namnet inte alls om våren, och betydelsen har glidit över till det kulinariska och inte som det var tänkt till en mycket berömd kvinna och fru … ja vilken?

1) Drottning Blanka av Namur
x) Heliga Birgitta
2) Jungfru Maria

Fråga 7. Pulsatilla, säger Pelle Svanslös i en av Gösta Knutssons böcker. Vilken vårlig blomma är det Pelle menar då?

1) kungsängslilja
x) backsippa
2) blåsippa

Fråga 8. Fader Berg är inte bara en figur i Bellmans epistlar. Även en tonsättare och ledare för Lunds studentsångare (de som sjunger in våren) kallades Fader Berg. Han kom faktiskt från Hälsingland, men vilken ort?

1) Söderhamn
x) Alfta
2) Hudiksvall

Fråga 9. Grus grus är det mindre poetiska latinska namnet på fågeln som i poesin ofta framträder som vårens budbärare, fast många nog tävlar om titeln. Vad är det för fågel?

1) sångsvan
x) sånglärka
2) trana

Fråga 10. ”Se Sundbyberg och sedan dö, möt våren i Xxxx” diktade Ulf Peder Olrog en gång. Vilken ort önskade han se våren i?

1) Svinesund
x) Södertälje
2) Ängelholm

 

Gå till nästa historiequiz

 

 

Rätt svar till förra veckans historiequiz

Fråga 1. Påsken står onekligen för dörren. Från vilket språk har svenskan lånat ordet ’påsk’?

hebreiska

Fråga 2. Blåkulla var själva feststället dit häxorna i påskatid troddes åka på kvastar för att förlusta sig med den onde. Enligt Lantmäteriet, denna förträffliga institution, finns det många Blåkulla bland svenska ortnamn, exakt hur många?

25

Fråga 3. Förleden ’blå’ i ordet Blåkulla betyder faktiskt någonting annat. Men vad?

svart  

Fråga 4. Häxförföljelserna, främst under den period som kallades ”det stora oväsendet 1668–1676”, var ett svart kapitel i vår historia. En svensk ort utmärkte sig eftersom så många som 71 personer avrättades där, vid ett och samma tillfälle, den 1 juni 1675. 65 av dessa var kvinnor. Vilken ort var det?

Torsåker             

Fråga 5. Witchcraft är ett svenskt metal-band från Örebro, grundat 2000. Heavy metal, eller metal, är som bekant tung rock med pionjärer som Led Zeppelin, Deep Purple och Black Sabbath. Vad hette bandet innan man tog namnet Led Zeppelin?

The New Yardbirds

Fråga 6. Dymmelonsdag är en av dagarna i påskveckan. En dymmel hanterar man vanligtvis inte i vardagslag. Men vad är det för slags pryl?

en klockkläpp av trä

Fråga 7. Tuppar lägger inga ägg, det måste anses bevisat. Men det finns faktiskt däggdjur som lägger ägg, de kallas kloakdjur. Vilken av följande arter är ett sådant djur?

myrpiggsvin

Fråga 8. De gamla romarna var inte enbart bra på att bygga snygga vattenledningar och badhus. De förstod sig även på avlopp. Vad heter Roms antika avloppssystem?

Cloaca Maxima

Fråga 9. Romerska imperiet härskade över hela Gallien, nuvarande Frankrike, utom i den lilla by där Asterix och hans tappra galler bodde. Vad hette den galliske hövding som Caesar besegrade i slaget vid Alesia?

Vercingetorix

Fråga 10. Galliskan tillhörde en stor språkgrupp i Europa, den keltiska. Sådana språk finns fortfarande kvar här och där. Vilket av följande är inte ett keltiskt språk?

baskiska