Man sitter och läser tidningen vid lampa
Foto: Hilding Mickelsson / Hälsinglands Museum (Inventarienummer: HM91777)

Historiequiz 5

Minnen och litteratur är temat för femte quizet. Citat ur berömda böcker, allt i historiens långa släpljus. Men vem skrev?

 

Fråga 1. Handlar om kakor, doppade i te. Doften, minnena, i hela sju band.

”Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs. Ibland fick jag knappt tid att släcka ljuset förrän mina ögon föll ihop; det skedde så hastigt att jag inte hann tänka: ”Nu somnar jag”. Men en halvtimme senare väcktes jag av tanken att det var på tiden att försöka sova; jag ville lägga ifrån mig den bok jag alltjämt trodde mig ha i händerna och blåsa ut ljuset.”

1) Marcel Proust
x) August Strindberg
2) Hanna Arendt

 

Fråga 2. En stor bekännare, som hade roligare förr än senare. Då blev han värre kyrklig och ett jättenamn som ångrade hela sin ungdom.

”Stor är du, Herre, och högtlovad, väldig är Din kraft och Din visdom utan gräns. Och nu vill en människa sjunga Ditt lov – en liten del av Din skapelse, människan, som i sig bär förgängelsens nödvändighet, detta vittnesbörd om hennes synd och beviset på att Du står emot de högmodiga.”

1) Sokrates
x) Augustinus
2) Luther

 

Fråga 3. Nu över till någonting i vår egen tid. En rumlare och speleman. Inte ett dugg kyrklig.

”Livet är så långt, livet är så kort, allt går så oerhört fort, allt går så fruktansvärt långsamt. Livet kryper som en snigel över en grusväg i Upplands skogar, eller rusar som ett godståg genom natten över Östgötaslätten.

Jag är femtiosex år nu, nyss var jag tolv. För inte så länge sedan visste jag inte så mycket och var rädd för döden – döden och polisen.”

1) Ulf Lundell
x) Magnus Uggla
2) Plura Jonsson

 

Fråga 4. Tillhör de författare som fått en egen organisation efter sin död, alltså ett förbund i sitt namn. Stor pionjär.

”Det första ord, som mina barnaläppar stammade på denna låga jord, var måne. Åtta år senare skrev jag mina första verser à la lune. Mina första barndomskänslor, efter vad jag nu kan påminna mig, voro omåttlig snålhet efter namnam och omåttligt begär att på något sätt utmärka mig och bli omtalad.”

1) Selma Lagerlöf
x) Hedvig Charlotta Nordenflycht
2) Fredrika Bremer

 

Fråga 5. En gosse som gav igen mot mamman med kalla händer och stora projekt. I det ideala men otrivsamma hemmet.

”För femtio år sedan springer jag fram genom våningen i natt och mörker. När jag kommer ut ur korridoren står glasdörrarna vidöppna in mot matsalen. Parkettgolvet är kallt under fotsulorna. Det är nybonat. Därinne blänker det i golvet under de tre fönstren. Taket är vitt. De gula råsidengardinerna är helt rakt stilla.”

1) Jan Myrdal
x) Sven Delblanc
2) Verner von Heidenstam

 

Fråga 6. Hon läste så vackert ur sina egna böcker och nu är hon stor industri och syns överallt.

”Jag älskar sten; klippan som går rakt ner i havet och det obestigliga berget och kiselstenarna i min ficka, och att bända upp stenar ur jorden och vräka dem undan och låta de allra största bumlingarna trilla rakt nerför berget i havet! När det dundrar iväg dröjer en frän doft av svavel kvar.”

1) Dorothy Sayers
x) Tove Jansson
2) Camilla Läckberg

 

Fråga 7. Man kunde möta honom bland raukarna när han promenerade bort sina demoner. Kunde dessutom skriva fast mest gjorde han annat.

”Då jag föddes i juli 1918 hade mor spanska sjukan, jag var i dåligt skick och nöddöptes på sjukhuset. En dag fick familjen besök av den gamle husdoktorn som tittade på mig och sa: Den där håller ju på att dö av undernäring. Mormor tog mig då till sommarhuset i Dalarna.”

1) Bo Setterlind
x) Olof Palme
2) Ingmar Bergman

 

Fråga 8. Pappan var svår på starkvaror, svalde tuggtobaken för att brännvinet inte skulle kännas för svagt. Söp bort gården, men den kom tillbaka, betald av dotterns prosa. Får absolut inte kallas sagotant.

”En gång hade de på XX en barnpiga som hette Back-Kajsa. Hon var nog sina tre alnar lång, hon hade ett stort, grovt ansikte med stränga, mörka drag, hennes händer voro hårda och fulla av sprickor, som barnens hår fastnade i, när hon kammade dem, och till humöret var hon dyster och sorgbunden.”

1) Kerstin Ekman
x) Selma Lagerlöf
2) Ellen Key

 

Fråga 9. En fader igen, huvudperson i hennes genombrottsbok. Därefter blev det pressen, stora diskussioner och rubriker.

”Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom. I sedelfacket ligger ingenting, i myntfickan arton kronor och femtio öre.”

1) Åsa Linderborg
x) Marianne Zetterström
2) Tove Lifvendahl

 

Fråga 10. Äntligen dags för en mamma. Från den generation när man pratade om de proletära.

”Jag minns så väl dagen, mor gifte sig. Vi bodde båda hos en syster till henne i Norrköping. Det var en fredag. Mor hade ledigt från fabriken. Hon hade på sig en svart klänning som hon lånat av en kamrat, ty mors ekonomi hade aldrig riktigt repat sig efter en dyrbar kur hon måst kosta på mig för ”engelska sjukan”.

1) Elin Wägner
x) Moa Martinson
2) Majgull Axelsson

 

Rätt svar till förra veckans historiequiz

Fråga 1. I en del hälsingedialekter finns ett alldeles säreget uttryck för våren. Vilket? låing

Fråga 2. För några år sedan gav en norsk författare ut en bok som hette ”Om våren”. Vem var författaren? Karl Ove Knausgård

Fråga 3. ”När det är sol och vår och man är nitton år”. Oförglömlig strofrad ur en sextioschlager. Vem framförde den vid Eurovision Song Contest i Luxemburg 1962? Inger Berggren

Fråga 4. Frühlingsrauschen heter ett känt pianostycke som nog plågat även de duktigaste amatörerna. Frühling betyder ’vår’ på tyska. Men vem komponerade stycket? Christian Sinding

Fråga 5. En kinesisk stad brukar kallas ”den eviga vårens stad” p.g.a. sitt behagliga klimat. Vilken kan det vara? Kunming

Fråga 6. Vårfrudagen har blivit våffeldagen i dagligt tal. Egentligen handlar namnet inte alls om våren, och betydelsen har glidit över till det kulinariska och inte som det var tänkt till en mycket berömd kvinna och fru … ja vilken? Jungfru Maria

Fråga 7. Pulsatilla, säger Pelle Svanslös i en av Gösta Knutssons böcker. Vilken vårlig blomma är det Pelle menar då? backsippa

Fråga 8. Fader Berg är inte bara en figur i Bellmans epistlar. Även en tonsättare och ledare för Lunds studentsångare (de som sjunger in våren) kallades Fader Berg. Han kom faktiskt från Hälsingland, men vilken ort? Hudiksvall

Fråga 9. Grus grus är det mindre poetiska latinska namnet på fågeln som i poesin ofta framträder som vårens budbärare, fast många nog tävlar om titeln. Vad är det för fågel? Trana

Fråga 10. ”Se Sundbyberg och sedan dö, möt våren i Xxxx” diktade Ulf Peder Olrog en gång. Vilken ort önskade han se våren i? Södertälje