Tre vise männen
(Inventarienummer: HM18208B)

Julquiz

Julens familjespel blir i år inga bullrande tillställningar med ivriga besserwissrar i flera generationer. Ett stilla julquiz passar kanske bättre i den fysiska distanseringens tid? Ingen hör om du besserwissrar och får fel, men du får gärna ropa högt ifall du träffar rätt. Här kommer tio lagom kluriga frågor med minst lika kluriga alternativ.

 

Fråga 1

Säckbärare kallades hamnsjåarna som var ett annat namn för hamnarbetare förr. När det fanns hamn i Hudiksvall bar de säckar av fartygen, de var mänskliga transportfordon. En ganska känd bild av en lokal konstnär har också namnet ”Säckbärarna”. Vilken var konstnären?

1 Bertil Bertell
x Gösta Bohm
2 Franz Hedblom

Fråga 2

Som myror klättrar soldaterna när de stormar en omtalad borg i Hälsingland. När det hände såg inte knektarna ut som de gör på bilden, men det kallas fri tolkning. Dessutom ser det roligt ut. Men vad hette borgen?

1 Håstaborg
x Kazimirs fäste
2 Faxehus

Fråga 3

Gottfrid Lård målade den här tavlan från ett café i Paris, namnet är också tavlans namn, Cafe de Lilas. Vad betyder det i svenskt tungomål?

1 Syrenernas café
x Liljornas café
2 Lindarnas café

Någon håller i en timmersax som är fäst runt en stock. Fråga 4

Innan timmersaxen uppfanns var det tunga skogsarbetet ännu tyngre. Nu fick arbetarna grepp om de frusna stockarna vid lastning och lossning. Saxen är en verklig innovativ hälsingeuppfinning, vad hette smeden som också var uppfinnaren?

1 Petter Blombergsson
X Anders Bergman
2 Yngve Söderblom

Fråga 5

Kyrkan i Los uppfördes 1819, ett fint exempel på sakral träarkitektur. I Los fanns också en koboltgruva som togs upp på 1700-talet och en bruksherre som hette, ja just det – vad hette brukspatron i Los?

1 Henrik Kalmeter
x Otto Salpeter
2 Styrbjörn Salvén

Fråga 6

Movikens masugn på ett gammalt fotografi från 1800-talet. Där tillverkades stångjärn och tackjärn som skeppades ut över Dellen ner till kusten. Men varifrån kom malmen till detta järnbruk?

1 Dannemora
x Roslagen
2 Boliden

Vattenflaska Fråga 7

Den här vattenflaskan är tillverkad av frukten från en flaskkurbits. Kurbits är alltså en frukt, dessutom en figur på en dalmålning. Vad heter växtarten med ett annat namn?

1 Kalebass
x Klumpgurka
2 Kokosnöt

Fråga 8

Bibelns evangelister har alla egna symboler. Vem har tillgång till lejonet?

1 Markus
x Matteus
2 Johannes

Tre vise männen Fråga 9

I Bibeln nämns inte de tre vise männen vid namn. Men i den västliga kyrkan finns ändå tre namn som brukar associeras till dessa män från Österns länder. Vilka var deras namn?

1 Franciskus, Serafim och Petrus
x Kasper, Melker och Baltsar
2 Linus, Anacletus och Clemens

Fråga 10

Jul är ett svårförklarat ord, en gammal tanke är att ordet ”hjul” ligger bakom, året vänder ju sitt hjul i december. Troligen har den här tyska tomten förstått saken rätt. Men vad betyder ordet tomte?

1 detsamma som tom, ett tomt bord föregick midvinterblotet

x samma ord som tomt, den som härskar på gårdstomten

2 detsamma som tomta omkring, tomtar på loftet, vimsa runt

 

Se rätt svar här.