Tre vise männen
(Inventarienummer: HM18208B)

Rätt svar – julquiz

Rätt svar – julquiz

1

Säckbärare kallades hamnsjåarna som var ett annat namn för hamnarbetare förr. När det fanns hamn i Hudiksvall bar de säckar av fartygen, de var mänskliga transportfordon. En ganska känd bild av en lokal konstnär har också namnet ”Säckbärarna”. Vilken var konstnären?

-Gösta Bohm

 

2

Som myror klättrar soldaterna när de stormar en omtalad borg i Hälsingland. När det hände såg inte knektarna ut som de gör på bilden, men det kallas fri tolkning. Dessutom ser det roligt ut. Men vad hette borgen?

-Faxehus

 

3

Gottfrid Lård målade den här tavlan från ett café i Paris, namnet är också tavlans namn, Cafe de Lilas. Vad betyder det i svenskt tungomål?

-Syrenernas café

 

4

Innan timmersaxen uppfanns var det tunga skogsarbetet ännu tyngre. Nu fick arbetarna grepp om de frusna stockarna vid lastning och lossning. Saxen är en verklig innovativ hälsingeuppfinning, vad hette smeden som också var uppfinnaren?

-Anders Bergman

 

5

Kyrkan i Los uppfördes 1819, ett fint exempel på sakral träarkitektur. I Los fanns också en koboltgruva som togs upp på 1700-talet och en bruksherre som hette, ja just det – vad hette brukspatron i Los?

-Henrik Kalmeter

 

6

Movikens masugn på ett gammalt fotografi från 1800-talet. Där tillverkades stångjärn och tackjärn som skeppades ut över Dellen ner till kusten. Men varifrån kom malmen till detta järnbruk?

-Roslagen

 

7

Den här vattenflaskan är tillverkad av frukten från en flaskkurbits. Kurbits är alltså en frukt, dessutom en figur på en dalmålning. Vad heter växtarten med ett annat namn?

-Kalebass

 

8

Bibelns evangelister har alla egna symboler. Vem har tillgång till lejonet?

-Markus

 

9

I Bibeln nämns inte de tre vise männen vid namn. Men i den västliga kyrkan finns ändå tre namn som brukar associeras till dessa män från Österns länder. Vilka var deras namn?

-Kasper, Melker och Baltsar

 

10

Jul är ett svårförklarat ord, en gammal tanke är att ordet ”hjul” ligger bakom, året vänder ju sitt hjul i december. Troligen har den här tyska tomten förstått saken rätt. Men vad betyder ordet tomte?

-samma ord som tomt, den som härskar på gårdstomten