Utdrag ut Kristina Olssons dagbok med texten: Dagbok (Roteberg den 4 oktober 1918) Nu har Spanska sjukan nått även våra trakter. Många ligga nu sjuka även här i byn en del fall äro lindrigare och en del svårare. Många ha också dött den här veckan.
Kristina Olssons dagbok
Hälsinglands Museum

Folkliga dagböcker – dramatik från 1918

I det nationella projekt som digitaliserar folkliga dagböcker från hela Sverige har museet skannat in tre samlingar av dagböcker. Den mest dramatiska och uttrycksfulla är– ovanligt nog – skriven av en ung kvinna, nämligen Kristina Olsson från byn Roteberg i Ovanåkers socken i Hälsingland.

Hon är bara arton år när hon skriver och hennes dagbok är tunn, tjugofem sidor mellan oktober 1918 och april 1919. Tunn men dramatisk och uttrycksfull, hennes anteckningar handlar nämligen om hur spanska sjukan härjar i trakten.

Kristina skrev ungefär som hon talade, dialekten färgar både stil och meningsbyggnad.  Det är en text som redan är dramatiserad. Vår pedagog, Cia Olsson, har därför gjort en inläsning av Kristina Olssons anteckningar som berättar om hur hopp och förtvivlan följs åt under några händelserika månader i Ovanåkers historia.

 

 

Transkription

 

( Roteberg den 4 Oktober 1918. ) Nu har Spanska sjukan nått även våra trakter. Många ligga nu sjyka även här i byn en del fall äro lindrigare och en del svårare. Många ha också dött den här veckan. Den första dog Såljs mor och öbers mor den andra dog Stock Olle och Skräddermästar Linds frun har ocksa dött. I dag har Rosen dött sa han blev inte långt efter sin mor. Två har även dött förut i spanska sjukan en Pojke i Böle och Wilhelm Jansson i Edsbyn.

( den 5 ) O vilken förskräcklig dag, Olav Edling och hans syster Kristina ha dött idag Dom dog nästan samtidigt det var bara två timm. mellan och Klockar Olov i Östanå har blivit dödad vid tröskning, han var förlovad med Nymans Eda.

( den 6 ) I dag är det alldeles klent med Ladänges Signe sa det är ovisst om hon går igenom också. Kristina också är skral. Och Tilda har fått en flicka.

( den 9 ) Nu har åter igen döden skördat två stycken. En Tuttels pojke har dött och en Skomakens pojke i Edsbyn. Ladänges Signe lever än men det är alldeles klent med henne.

( den 10 ) Ja nu är Ladänges Signe död också hon dog i kvällst. I dag är Hammar Kristin å Olle sjuka också. Päas Olle och Jäntan har sjuknat dom också idag.

( den 13 ) I går dog en Svartve Pojke som är förlovad med Backa Maria i Östanå. Och idag har Paul Stålberg dött. I natt har Päas fått en lillflicka. I går kväll dog Mårtens mor i Edsbyn.

( den 18 ) I dag har Helena Ur i Edsbyn dött. Och Larums Olle i Emnebo har också dött Sväns Ollas Bricken hon lever än hon men hon är lika klen, Kristin också är alldeles klen men doktorn hade mera hopp om henne. Bricken hade han inte nå hopp om. Päas Helena är det alldeles klent med i kväll hon yrar alldeles. Olle å barnen börjar på å krya till sig dom nu.

( den 20 ) O hur förfärligt ja kan inte tro det, Päas Helena dog i går på förmiddan kl. 10:30 Och flickan är inte mera än en vecka. Tänk att en aldrig få se henne mer på denna jorden. Och tänk vilken sorg för Olle tänk att bli ensam med barnen. Och den där lilla sen om inte hon hade varit ändå men det går nog, det har gått för mej också fastän jag blev moderlös. Jag är nu litet skral också så jag ligger idag. Även Nässas Märta dog i kvällst, tänk hur den ena efter den andra plockas bort vilken förskräcklig sjukdom.

( den 21 ) I kvällst klockan 8:30 dog Bomas mor, Tänk det blev inte stort mer än ett dygn mellan Päas Helena och henne. SvänsOllas Bricken är det lika skralt med.

( den 24 ) Ja nu är SvänsOllas Bricken död också hon dog i kvällst klockan 10. Ja nu får vi inte se henne nå mera här förrän vi mötas i himmelen. En Nilses Erkes Pojke i Edsbyn är död och en Skräddarns Pojke i Emnebo. Alfreds Maria i Knåda är också död hon dog i går.

( den 26 ) I dag har vi inte hört av någon död.

( den 27 ) Ja i dag har vi varit på begravning till SvänsOllas. tänk att Bricken nu ligger i graven o att aldrig få se henne mer ock aldrig höra henne tala Men vi få möta henne på den stora morgonen. Erkpers Helena i Knåda är ocks död men vilken dag hon dog vet ja inte. En Hanses Ellas Pojke i Edsbyn dog i går han hette Helge. Lisen är också död vilken dag han dog vet ja inte.

( den 31 ) Dalbergs mågen i Kyan har dött han dog den 29 tror ja. Axels Karin är det lika klent med. Axel också är ganska klen säger dom. Annars är det inte många som är sjuka här i byn nu. men sjukdomen börjar på å flytta sej uppåt Kyan å Fullsborn nu så dom sjukhar den ena efter den andra där också säger dom.

( den 3 november ) Ja nu är Axels Karin död hon dog i kvällst klockan halv elva. En Snickens flicka i kyan dog i går och Näs Erik i Knåda har dött endera var det Torsdan eller Fredan. En Smens Erkes flicka i Edsbyn är ocksä död.

( den 8) I dag har Hammar tagit Päas lillflickan dom ämnar ha henne i vinter. Perolovs har haft henne före. Sen Lena begravdes.

( den 20 ) Hammar Kristin är bättre hon nu så hon är uppe både igår å idag. Difteri graserar i Edsbyn nu efter Spanska sjukan det är två stycken barn som har dött säger dom. I dag har det varit husförhör här. Jag har varit hos Hammar varenda dag sen Kristin sjukna.

( den 24 ) Äntligen ser det ut som spanska sjukan har flytt från trakten det är nu ingen sjuk åtminstone här i byn. I kvällst drunkna en Roppes Jonkes pojke i Edsbyn dom fick inte tag i honom förrän klockan 9 i kvällst. Han var ute å åkte skridskor å åkte ner i en vak. Han var enda pojken å omkring 12 år.

( den 1 Januari 1919 ) Ja nu har det händelserika 1918 svunnit sin kos och vi äro inne i det nittonhundranittonde året men vad detta bär i sitt sköte veta vi icke. Vi veta icke vilken som lever utav oss nästa nyårsdag tänk huru mänga som Levde nyårsdagen 1918 som nu äro döda. Om det finge bli allvar med freden också sa kunde vi icke önska oss något bättre och måtte icke 1919 bli ett lika sorgens ar som 1918 har varit -ty ett sorgens er har det da varit. Spanska sjukan härjar utåt Runemo nu sa det är hela familjer som ligger sjuka där. Två har dött där också den här veckan.

( den 26 ) Ja nu är Pansnis Kerstin död ocksa, hon dog den 23 det är ingen som har dött här i byn sedan Backanilses mor dog. Hon har varit sjuk en par veckor hon hade luftrörskattar. å så hade hon väl andra fel också. En pojke uppifrån Stenkullen som brände sig på Knåda basaren har dött men det är väl snart två veckor sedan han dog han var full och drog ner en kaffepanna från spisen som var full med kokhett kaffe o slog den på sej så han blev alldeles förskräckligt bränd, han dog på lasarettet.

( den 23 februari ) Nu är Perols Pers pojken död han dog den 13 tror ja å Ladänges Tildas flickan är också död hon dog förr, ja vet inte vilket dato det var hon dog. Den 18 fick dom lyse över hela socknen så nu lyser det i alla gårdar så nu är det så trevligt så, Häll Elsa i Knåda är det klent med också säger dom så hon lever nog inte så längen hon har haft lungsot många år, hon har varit på sannatoriet i Mohed också. Det är många barn som är sjuka o bra många är det nog som har dött också.

( den 24 ) Olpers far i Wängsbo är det klent med också.

( den 30 ) Han är nu död.

( den 28 April ) Sundells Olle dog den 14 han dog i lunginflammation, Så nu är dom nästan utan Karl där annat än dom som hyr där men han får dom ju ingen hjälp av. Schönnings Erker i Edsbyn dog också samma dag. Åslund har dött i Gävle och en Frides pojke har dött på lasarettet. En som heter Nilson i Edsbyn har också dött. Det var begravning i går efter Åslund det var 60 hästar i likskaren den största begravning som har varit i Ovanåker.

Ja det skulle vara din kussin Marta nu skulle fylla din dagbok 1919 med att du Kristina ………….. skulle genom drunkning gå ifrån oss Söndagen den 7 Sept. 1919, Varföre.