Halssmycke av Rosa Taikon, "Indisk form" (1975/1976).
Foto: Peter Hoelstad/Hälsinglands museum

Rosa Taikon – konsten och kampen

Read this text in English

”De dubbeltvinnade silvertrådarna löper samman till slutna former, öppnar sig åter och tar vägen förbi varann, beskriver en mjuk båge. De lämnar plats för de små runda silverkulorna, som lyser som daggdroppar på den uppdrivna formen.”

Silversmide är ett fysiskt och tidskrävande hantverk. Rosa Taikon höll de minimala silverkulorna med 30-40 kilos tryck mellan händerna när hon lödde – i över femtio år. Hon kom att bli en av Sveriges tekniskt mest skickliga silversmeder. Genom sitt experimenterande arbetssätt och djärva formspråk förnyade hon både en romsk hantverkstradition och modernt konsthantverk i Sverige.

I den här utställningen möter du en berättelse där konst och kamp var oskiljaktiga. Rosa blev nämligen inte bara en av Sveriges främsta silversmeder; tillsammans med systern Katarina blev hon också en av sin generations mest profilerade samhällsdebattörer. Systrarnas outtröttliga opinionsarbete var av stor betydelse för den grupp vi idag kallar romer – en nationell minoritet med lagstadgade rättigheter.

I nästan fem decennier verkade Rosa Taikon i Flor utanför Ytterhogdal i Hälsingland. Efter hennes bortgång 2017 donerades ateljén till Hälsinglands museum, en donation som lagt grund en basutställning som öppnade på Hälsinglands museum 2021.

 

I vårt kalendarium hittar du information om när visningar av utställningen ges.

Information om visningar för bokade grupper finns här och vi har även en egen sida för pedagogiskt underlag och handledning.

Här hittar du samlad information om Rosa Taikons samling:

Rosa Taikons samling