Halssmycke av Rosa Taikon, "Indisk form" (1975/1976).
Foto: Peter Hoelstad/Hälsinglands museum

Rosa Taikon – Konsten och kampen

”De dubbeltvinnade silvertrådarna löper samman till slutna former, öppnar sig åter och tar vägen förbi varann, beskriver en mjuk båge. De lämnar plats för de små runda silverkulorna, som lyser som daggdroppar på den uppdrivna formen.”

Silversmide är ett fysiskt och tidskrävande hantverk. Rosa Taikon höll de minimala silverkulorna med 30-40 kilos tryck mellan händerna när hon lödde – i över femtio år. Hon kom att bli en av Sveriges tekniskt mest skickliga silversmeder. Genom sitt experimenterande arbetssätt och djärva formspråk förnyade hon både en romsk hantverkstradition och modernt konsthantverk i Sverige.

I den här utställningen möter du en berättelse där konst och kamp var oskiljaktiga. Rosa blev nämligen inte bara en av Sveriges främsta silversmeder; tillsammans med systern Katarina blev hon också en av sin generations mest profilerade samhällsdebattörer. Systrarnas outtröttliga opinionsarbete var av stor betydelse för den grupp vi idag kallar romer – en nationell minoritet med lagstadgade rättigheter.

I nästan fem decennier verkade Rosa Taikon i Flor utanför Ytterhogdal i Hälsingland. Efter hennes bortgång 2017 donerades ateljén till Hälsinglands museum, en donation som lagt grund en ny basutställning som öppnar på Hälsinglands museum 2021.

 

Redan från 1 september 2021 finns möjlighet för grupper och skolklasser att boka guidade visningar i utställningen. Boka din visning via epost till elin.thomasson@hudiksvall.se  Ange önskat datum, typ av verksamhet samt antal besökare. Guidade visningar ges måndagar, tisdagar och onsdagar. För långväga besökare kan även fler möjligheter ges.

 

Här hittar du samlad information om Rosa Taikons samling:

Rosa Taikons samling

Rosa Taikon var en av Sveriges mest framstående silversmeder och en samhällsdebattör i frontlinjen för romers rättigheter. Med sina smycken förnyade hon såväl modern smyckekonst som en romsk smidestradition. Efter Rosa Taikons bortgång donerades ateljén till Hälsinglands museum.

Vi bjuder nu in till den första basutställning i Sverige som berättare om en framstående romsk konstnär. Utställningen invigs av kultur- oh demokratiminister Amanda Lind. Angelica Ström, systerdotter till Rosa Taikon, Ann-Margret Knapp, styrelseordförande för Hälsinglands museum och Gunilla Stenberg, museichef medverkar också med tal.

Med anledning av rådande restriktioner kommer vernissagen delvis att ske utomhus. Tiden som varje besökare kan tillbringa i utställningen kommer att vara begränsad, och för dig som önskar längre tid i utställningen rekommenderar vi att återkomma eller boka en enskild visning.

Under vernissagedagen kommer museet att öppna kl 15. Vi håller extraöppet söndag 19 september kl 11-14.

Gå vidare till Rosa Taikon – Konsten och kampen