I utställningen SPRUNGET UR URSPRUNGET Fyra formgivare – fem hälsingegårdar ger formgivarna Maria Sjödin, Douglas Luhanko, Erica Laurell Hedberg och Iwa Herdensjö exklusiva inblickar i sina kreativa processer. Med inspiration från Hälsinglands textila kulturarv har de under ledning av textilformgivaren och konstnären Katarina Brieditis arbetat fram skisser och idéer på nya produkter. Under hösten 2022 har de genom Hälsinglands museums projekt TextilHälsingland besökt hembygdsgårdarna i Bjuråker, Forsa, Fågelsjö, Rengsjö och Undersvik för att studera deras samlingar. I denna vandringsutställning visas hur historisk kunskap och kreativitet genom formgivarnas unika uttryck och kompetens omsätts till samtida design.
Se filmen som visas i utställningen
Maria Sjödin är designer känd för sina unika handskräddade plagg som bärs av musiker, skådespelare och politiker på röda mattan. Slowfashion är en filosofi som genomsyrar hela hennes verksamhet, med tidlösa kollektioner som kan kompletteras efterhand istället för att bytas ut efter säsong. Maria driver också sedan många år märket Casual Priest som gör ämbetskläder för präster och diakoner som säljs över hela världen. I projektet har Maria tolkat fest och flärd och tagit fasta på den svärta och mystik som finns i det folkliga och som går i dialog med hennes egen estetik.
Iwa Herdensjö är konstnär och printdesigner med uppdrag från bland annat H&Ms olika koncept, GANT, Peak Performance och &OtherStories. Hon är också dansare och finner mycket gemensamt mellan dans och mönster. Utmaningen ligger i att i det statiskt repetitiva skapa dynamik och spänning. Hennes mönster är ofta laddade med berättelser och symbolik. I projektet har hon inspireratsav mönstertraderingen mellan måleri och textil, tryckta mönster och rullgardiner.
Douglas Luhanko äger butiken Second Sunrise med det egna klädmärket Blue Highway Clothing. Han är indigoentusiast och har bland annat skrivit en bok i ämnet. Hans specialintresse för jeanshistoria och konstfulla lagningar avspeglas i hans egna unika samling av antika plagg och textilafragment. Douglas har ett tidlöst uttryck som springer ur ett intresse för funktion och omsorgsfulla detaljer i både produktion och genomförande. Han har sökt och funnit dessa kvaliteter i arbetsplaggen i hembygdsföreningarnas samlingar.
Erica Laurell Hedberg är modedesigner med stickning och virkning som specialitet och har jobbat med stickat för bla H&M och gjort samarbeten med Missoni och Sonia Rykiel. Hon har fått stor uppmärksamhet för sina dockor som hon försett med virkade kopior av de stora modehusens kreationer. Erica har i det här projektet inspirerats av mixen av mönster och färger som finns i allt från tapeter, textilier, möbler och måleri och fångat essensen av varje gård i sina stickade kompositioner.
Projektet TextilHälsingland drivs av Hälsinglands museum under 2022 -2023 och finansieras av Leader utveckling Hälsingebygden, Region Gävleborg och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genom Jordbruksverket.