Vandrande postmästare i fjällvärlden, Keinovuopio 1961.
Foto: Hilding Mickelsson / Hälsinglands Museum (Inventarienummer: HMM5616)

Keinovuopios mångtydighet

Hur smått fantastiskt denna Mickelssonbild är komponerad. Genom att välja landskapet i en svag lutning bryter det mot den vågräta linjens kommando och ger brevbäraren i Keinovuopio extra fart framåt, som småsprang han ut ur bilden. Enkelt och skickligt, en av hans bästa bilder även om man inte förstår var skärpan ligger. Det kan lämnas åt petimätern.

Vad Mickelsson gjorde där uppe i det nordligaste vet jag inte, troligen ett bilduppdrag, men han hade ju alltid kameran till hands. Det var 1961 och han antecknade att det var ”den vandrande postmästaren” som hastade framför de väldiga fjällmassiven och längs de långa hässjorna med myrhö.

Keinovuopio är den nordligaste byn i Sverige med bofast befolkning, fyra personer över 16 år i fjol. Den ligger nio mil nordväst om Karesuando och saknar tillfartsväg i Sverige, kan endast nås via en hängbro över Könkämäälven. Kummavuopio, där Lars Levi Laestadius sökte frid, grundades 1846 och ligger några kilometer åt nordväst, men saknar bofasta. Där är köldrekordet minus 50 grader och brevbäraren behövs inte längre.

Ofta beskrivs just brevbäraren som civilisationens upprätthållande representant i dessa arktiska bygder, brev distribueras ju i hela nationen, åtminstone förr. Byarna fick även uppsatta besök någon gång, både Fälldin och Bildt har avlagt visit, förmodligen också med civilisatorisk nit. Till dessa två nybyggen.

Utposter, vildmark och ny bygd. Märk orden. I blindhetens välvilja gömmer de en helt annan civilisation som varit på plats länge, länge. Den samiska. Fastän ortnamnet är finskt, eller meänkieli, keino betyder ’väg eller stig’ och vuopio betyder ’smal vik’. Men det är inte allt, namnet har sannolikt sitt ursprung i det nordsamiska ordet på viken ’Geaidnovuohpi’, med samma betydelse. En gammal samisk flyttled passerar viken meddelar oss ordboken.

Den nordligaste byn i Sverige.

Samisk, finsk och en gång med hastig svensk brevbärare.