Besök

Forntid, samtid och framtid – upptäck Hälsinglands Museum

Hälsinglands Museum finner du mitt i Hudiksvall, i ett bankpalats som byggdes om till museum 1937. Både kulturhistoriska och konstinriktade utställningar får ta plats i museet för att på olika sätt beröra både vår historia och vår samtid.

Museet är en regional institution där du kan ta del av uppmärksammade utställningar, pedagogik, samlingar och arkiv. Två stora, fasta utställningar ger historiska perspektiv på landskapet: De brutna mönstren som visar den långa textilhistorien och Mästaren från Fläcka som ger en inblick i medeltidens religiösa bildvärld.

Museet är en självklar mötesplats som lyfter fram de olika berättelserna om människans historiska, samhälleliga och existentiella frågor. Den aktiva samhällsdialogen och ett tvärvetenskapligt och demokratiskt arbete över gränser och normeringar skapar ett rum för framtidens frågor.

Öppettider

Måndag 12:00 — 16:00
Tis-Fre 10:00 — 16:00
Lördag 12:00 — 16:00
Söndag Stängt

Avvikelser aviseras på hemsidans förstasida.

Fri entré

Hälsinglands Museum har fri entré. Vid vissa särskilda evenemang kan entré förekomma.

Butik & café

I museets butik finns unika presenter, konsthantverk, leksaker, och böcker med aktuell historia och kulturhistoria. Vår reception i caféet sköter bokningar, tar emot era frågor och informerar om museets verksamhet. Här finns också dagstidningar och aktuella tidskrifter.

Hitta hit

Hälsinglands museum är beläget i centrala Hudiksvall på Storgatan 31. Det finns flera sätt att ta sig till museet.

Buss: Stadslinjerna trafikerar närmaste hållplatsen Hudiksvall Centrum, länsbussarna stannar vid Hudiksvalls resecentrum. Ca 5 minuters promenad till museet.

Tåg: X-tåget eller SJ-tåg till Hudiksvalls station. Promenad till museet, ca 5 minuter.

Bil: Museet är beläget på Storgatan 31 i Hudiksvall. Parkering finns bakom museibyggnaden. Vägen runt museet är enkelriktad så åk runt kvarteret tills du kan svänga in på parkeringen från Sundsesplanaden.

Cykel: Parkering för cyklar finns framför museet.

Tillgänglighet

  • Vid museets entré finns handikapparkering. Entrén kan enkelt nås med rullstol eller permobil.
  • Museet har hiss som leder till utställningar på plan två och tre.
  • Barnvagn och rullstol kan användas i alla våra utställningar.
  • Handikapptoalett finns på plan ett och tre.
  • Levande växter finns i caféet. Vid särskilda tillfällen kan det även förekomma växter på andra platser i museet.
  • I samband med produktion av nya utställningar kan det ibland förekomma damm och starka dofter. Om du är osäker kontakta oss före besöket.