Personer på is.
Foto: Hilding Mickelsson / Hälsinglands Museum (Inventarienummer: HMM100086)

Klubba lake

Is krävs för den som vill utöva detta uråldriga näringsfång. Det som kallas att klubba lake, troligen en försvinnande sport nu när Skånevintrar blivit norm för hela landet. Den ende som verkar ha fotograferat säregenheten är Hilding Mickelsson. En helt ovetenskaplig skanning av nätet ger besked, åtminstone om man räknar träffarna i Digitaltmuseum. Ett antal bilder från sjöar i södra Hälsingland, blankis, en stor klubba, yxa och några utövande män.

Och så djupvattenfisken lake förstås, den som på vissa håll kan leva nere på flera hundra meter, men när isläggningen sker söker sig upp mot grundare vatten och då blir synlig om strandisen ligger glänsande och livsfarlig.

I mer välsorterade fiskdiskar kunde den förr också iakttas i all sin fula prakt, avdragen skinnet och vilande på is. Huvudet intakt, kroppen bar, en smått obscen exponering.

Dessutom kunde man också skälla någon för att vara en ”lakaskalle”. Djupt nedsättande förstås och träffande endast för den som var bekant med lakens huvud och dess två ringlande skäggtömmar.

En rödlistad delikatess som helst bör avnjutas stuvad.

Betrakta bilden och dess grafiska vemod, barnet, isarna, hålet genom vilken den bedövade fisken snart ska dras upp. 1951 på Hölesjön i Rengsjö, Hälsingland.