Konstnär: Pestsanka, Stefanus
Hälsinglands Museum (Inventarienummer: HM26491)

Chabarovsk och Mukden – ny arkivdonation till museet

Sven Hedblom var född och uppvuxen i Hudiksvall, fadern ägde Hedbloms snickeri, berömt för sina biljardbord, brodern Frans var arkitekt och konstnär. Sven är en 25-åring som 1915 reser till Sibirien som Rödakorsdelegat med uppgift att distribuera förnödenheter. Världskriget rasade som värst, den humanitära situationen i Ryssland var katastrofal, och skulle förvärras. Han hade varit språkstudent i Uppsala, hans idealitet förde honom från forskarbanan till hjälparbetet. En bidragande orsak kan ha varit att en släkting gifte sig med en rysk man strax före första världskrigets utbrott.

Hedblom skulle ha återvänt till Sverige 1916, men nöden bland krigsfångarna fick honom att fortsätta sitt arbete, nästan så långt österut i Sibirien man kan komma, i staden Chabarovsk. Han blev där chef för ett upplag av förnödenheter. Han kallades ”Den ensamma svensken i yttersta Östern” och hans omfattande insatser för fångar av olika nationaliter blev vida omtalad. Världskriget födde den ryska revolutionen 1917 och revolutionen födde det ödeläggande inbördeskriget där Chabarovsk förhärjades i striderna mellan vita och röda trupper.

Plundring och massakrer blev vardag, laglösheten var norm och Hedblom och en norsk medarbetare Obschau blev tillfångatagna i september 1918 och hängda i en järnvägsvagn efter en summarisk s.k. rättegång. Kropparna dumpades i ett dike och har aldrig återfunnits. Röda Korsets förråd av mat och förnödenheter plundrades.

Ett nyinkommet personarkiv rymmer bl.a. några personliga brev och vykort från Sven Hedblom från dessa år. Bekymmerslöst skriver han hem till Hudiksvall under en resa från Sibirien ner till Manchuriet och Kina. Den fjärde juli 1917:

”På den här kinesiska muren i Mukden – Manchuriets gamla krigarstad – var jag och klev igår – svettig och blöt. Att resa från Sibirien till Kina är som te dricka kokhet mjölk på en portion glass. Hur mår gubben och pojken?”

Världen, historien och Hudiksvall. Ett arkiv på Hälsinglands museum.