En fokuserad man sitter ned och äter mat framför sina föräldrar.

Tävlaren

I hans blick samsas två känslor, striden och utmattningen. Det är ännu inte avgjort, än vet ingen hur tävlingen slutar. Någonting avgörande sker nog ute på banan, fadern följer också andlöst vad som sker, och sonen gör ett uppehåll från berget av ostmackor. Det är ett fruset ögonblick där rörelsen egentligen är intensiv. Modern är moderlig, bekymrar sig som mödrar gör. Om vila och mat, böjer sig fram, undrar.

En helgdag vill man tro, om nu den 5 juni 1959 var det. Då var det matuppehåll i Hudiksvall för cykeltävlingen Sverigeloppet. Därför fyller Ecke Törnberg, Edsby-Ecke på sina förråd av kolhydrater inför fortsättningen. Och enligt tidningsreferatet undrar moder Signe just det man tror, om han orkar, om han äter ordentligt. Hon är storblommigt uppklädd och fader Viktor är slipsprydd och med klubbnål på den släta poplinjackan.

Mot Ystad står färden, en medtävlare skymtar till vänster, Ecke är tvåbarnsfar och hustrun Doris är hemma med ”småttingarna”. Guldgutten Hallgeir Brenden från Norge namnges också, liksom finlandssvensken Lyttbacka och en av favoriterna, Kalle ”Fritsla” Johansson. Det kan vi läsa i tidningen Hudiksvalls Nyheter.

I bilden kan vi läsa välstånd, moderna fritidsysslor och starka familjeband mot femtiotalets slut. Även faderns hand vilar på sonens skuldra. Han formligen utstrålar faderskap, stadig, jag föreställer mig att han pratar dialekt. Trygg, men sportintresserad, kanske industriarbetare. Moderns stora mildhet, sonens jagande blick, ett spår av uppbrott.

Allting stämmer och med ens vet vi mycket, till och med deras namn. Stor är deras ömhet över sonen, han som blickar in i det som ännu inte avgjorts.