Två elefanter står framför ett varuhus i en stor folkmassa.

De stora elefanternas tid

Domus i Hudiksvall är blott historia, men när det invigdes den 4 april 1962 var det fest och stor kundtillströmning. Storgatan spärrades av, barnen fick ballonger och vimplar när kooperationen, som var en storartad idé en gång, på detta sätt förvandlade sig till modernt varuhus.

Föräldrarna fick väl shoppa loss, fast det uttrycket ännu inte fanns. De första fyra timmarna såldes varor för 30 000, då för tiden en stor summa pengar. Men elefanterna? I tidningsartiklar omtalas de inte, men bilden återfanns bland andra bilder och artiklar just från detta invigningsdatum. Fotograferna står över ingången och tar reportagebilder med sina Rolleiflex.

I bakgrunden skymtar Lindegrenska gården, ännu oriven. Domus, likt andra varuhus, likriktade och förfulade stadsbilden, generellt. På en annan bild äter elefanterna bröd och bagaren matar dem, långfranska. En polis håller ordning eller vad det nu ska kallas.

Kanske är det cirkus i stan? De första varuhusen var exklusiva inrättningar, här är de folkliga. Man måste tänka symboliskt, om hur stora elefanter dansar och hur de dör och deras kyrkogårdar. Här dansar de uppenbarligen, livet är en köpfest och ingen kan ännu drömma om kooperationens död, om varuhusens försvinnande och de stora elefanternas uttåg ur historien. De tågar samfällt in på Domus, nytt så det blänker.