En skidgrupp står vid ett skogsbryn.

Nationell skidutflykt

Mr Duce, Gerda Scholander, Maurits Westberg, Göta Wiklund och Lisa Rundqvist idkar skidåkning i Hedeskogarna någon gång runt sekelskiftet. Nationell skidåkning kunde man säga, fotograf Wiklunds dotter Göta har inte bara nationellt namn, hon har också idealiserad samedräkt med toppig mössa. Så som lämpligt var vid denna tid av nationell yra och stolthet. Man kunde gärna ikläda sig folkdräkt och bli avfotograferad. Som regel var man då av bättre familj och det är även dessa skidåkare.

Den mystiske Mr Duce förblir halvt okänd, kanske en ingenjör från engelska bolaget, den gamla sågverksindustrin. Den andre unge mannen blir direktör på banken, senare på Stadshotellet i Hudiksvall. Allvarliga unga män blir chefer, esomoftast. De unga kvinnorna blir naturligtvis gifta, men aldrig chefer. Även detta tillhör tiden.

Men vi kanske ska skänka dessa ungdomar lite frihet undan de analytiska förklaringarna? Unna dem glädjen i en skidutflykt i marsvinterns intensiva ljus, när det blir en lust att leva efter vinterns tyngd och mörker. Unna dem glädjen i att glida fram över det bländvita, andas granskogens lätta luft och känna värmen från sol och förälskelse.

Maurits och Lisa blev ett par, det är en fantastisk sak, även detta måste vi låta ske dessa unga och nu sedan länge döda. Det är långt mera värt än tusen förklaringar och historiska tillrättalägganden.