Till Ankarmons camping i Iggesund kom det ovanligt många gäster denna juli 1957. Under en natt hade man räknat till 39 tält, det var rekord. Men priset, 2, 50 kronor per natt och tält tyckte några började bli i högsta laget.
Detta visste Hudiksvalls Nyheter att berätta den 18 juli 1957. Tidningens reporter träffar semestrande från Kalix, Luleå och Stockholm. Alla lika nöjda, kanske även de utrikes gäster som hade kommit från övriga Norden och från Tyskland. Anläggningen är modern, det finns vattenklosett, och till och med kontakter för elrakning. En familj spelar krypcasino vid sitt rangliga campingbord. Men på bilden samlas två unga par kring en modernitet som lanserats bara två år tidigare i USA, en transistorradio. Det är nyaste nytt, batteridriven miniradio, överallt kunde man nu lyssna till Karusellen en lördagskväll. I bakgrunden en Volkswagen med oval bakruta.
Gammal turism var ett nationellt nöje för överklassen. Fjällpromenader i långkjol och stråhatt. Ny turism var en del av jämlikhetens politik. Sedan 1938 – enligt lag – två veckor. En aktiv semester var idealet, gärna friluftsliv och camping, så att man återhämtade sig för produktivt arbete. Kritikerna talade om faran för lättja, alkohol och skräpkultur under semestern.
Femtiotalet innebar tre veckors betald semester. Välståndet ökade, den första charterflygningen förde 26 resenärer till Palma de Mallorca, det var 1954. Småningom kom kritiken, den förväntade om grisfesternas olämplighet. Att vanligt folk aldrig kan förstå hur man ska vila sig på rätt sätt!