En man förser sig med godsaker från ett smörgåsbord. I bakgrunden syns fler människor som gör samma sak.

24 sorter

Här står en prins vid matbordet. Precis som vilken annan middagsgäst som helst; lastar delikatesser på tallriken alldeles själv. Han smakar på 24 olika sorters strömming, en enkel lunch, men så är han ju prins också och kan inte bestås måltid med saltströmming och potatis enbart. Som åts till vardags ute på Kråkön, vilken är den ö den kommande konungen Gustav VI Adolf besökte år 1927, om sommaren.

En kronprins i bild, som så ofta. På själva kalaset deltog väsentligt fler. Nästan hela samhället, en slags representation. Då syntes även den kloka Malin Benett, ”Mala” kallad, länge ensam kvinna i Hudiksvalls stadsfullmäktige. Kronprinsessan Louise från England, hon var född Mountbatten, henne ser man på bilden, men icke fiskaren Alfred, född Benett. Mellan kronprinsparet syns herrarna Hugo Hallgren, bankdirektör och Gunnar Sundblad, disponent vid Iggesunds bruk. Borgmästaren Harald Rissler finns också någonstans i närheten.

Sammansättningen blir den vanliga i det historiska Sverige. Folket, eller allmogen som man sade, lite grann överhet och så kungliga majestätet. Framtidens makt, arbetarklassens roll bärs av Malin Benett, en stor personlighet. Och av fiskeriintendenten Hjalmar Skoglund, ej i bild, som trollat fram de 24 sorterna strömming. Denne Hjalmars son har namnet Gösta, i en inte avlägsen framtid blir han inrikesminister och stor man i staten. Representation Sverige, plats Kråkön.