Tre barn tittar på ett fartyg som ligger inne i hamnen.

Hamnen och världen

Det här är en realistisk bild, eller? Det är också möjligt att Hilding Mickelsson arrangerat den lite, han gjorde det ibland. När han tyckte att verkligheten behövde skärpas till lite tvekade han inte. I så fall är det småpojkarna som fått regi, lastfartyget låg väl still för ankar i Hudiksvalls hamn, den 18 januari 1954.

Hamnen är porten till världen, och det anar pojkarna. Man förstår deras spänning och allt är som ett skådespel. Det svarta vattnet som ryker i kylan, ångpannan som släpper ut lite os, kanske ska skeppet snart lämna södra Norrland, sågat virke till Suez, eller ännu längre bort? Här börjar världen, men den har inget slut. Realism kallas ett sätt att avbilda verkligheten, ett verklighetsnära sätt. Men Mickelsson hade ett romantiskt öga även, se hur han väntat in ljusdiset och balanserat det mot svärtan. Och de bortvända pojkarna, man känner deras drömmar, de följer förtöjningslinorna till båten.

Så här har många klassiska målare komponerat sina verk, med känsla för valörer, skiftningar. Mickelsson förstår den dramatiska laddningen, fantasierna och förhoppningarna, sånt man egentligen inte kan avbilda. Och den råa hamnkylan, kan den kännas i ett fotografi? Realismen, verklighetskänslan, har rum för mer än det synliga.